Nieuws

Schadevergoeding na ondeugdelijk onderzoek Curaçaose accountant

De Universiteit van Curaçao moet haar voormalige rector-magnificus een schadevergoeding betalen van ongeveer 100.000 euro, omdat zij hem ten onrechte heeft ontslagen op basis van het ondeugdelijke rapport van een forensisch accountant.

Dat heeft het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba bepaald. De uitspraak dateert van 27 juli, maar is pas op 19 oktober gepubliceerd.

De ontslagkwestie is een nasleep van een onderzoek van de Curaçaose accountant en fraude-expert Terry Hernández (het Hof noemt diens achternaam). Diens onderzoek is onderdeel van een grote affaire met overheids-nv’s op Curaçao.

Hernández werd in 2012 berispt en tweemaal doorgehaald, omdat zijn onderzoek naar de declaraties van de rector-magnificus niet deugde. Zo verwerkte Hernández het commentaar van de rector-magnificus niet goed en corrigeerde hij feitelijke onjuistheden niet.

Tweemaal ontslagen

Op basis van het onderzoek ontsloeg de universiteit de rector-magnificus, die bezwaar maakte tegen het ontslag. De universiteit had in juli 2016 nog steeds geen besluit genomen over het bezwaar. Zonder besluit kan de rector-magnificus zijn ontslag niet aanvechten bij de gewone rechter. De oud-rector, die ook werd ontslagen als wetenschappelijk hoofdmedewerker, stapte daarom naar het Gerechtshof van Eerste Aanleg (GEA) op Sint Maarten. Dit hof is te beschouwen als de Caribische pendant van het Gerechtshof van Eerste Aanleg van de EU in Luxemburg.

Het GEA vindt de ontslagen onrechtmatig en zegt dat de universiteit hem een schadevergoeding van 409.440 Antilliaanse gulden plus kosten moet betalen (in euro’s ongeveer één ton). In hoger beroep wordt de schadevergoeding bevestigd door het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De universiteit moet ook de proceskosten van zo’n 8500 euro vergoeden, maar hoeft geen smartengeld te betalen. De ontslagen rector heeft namelijk niet aangetoond dat hij immateriële schade heeft geleden.

Claim OM

De onderzoeken van Hernández maken deel uit van de aanpak van wanbeleid van vele overheids-nv’s op Curaçao. Deze kwestie werd in 2013 ook onderzocht door Huub Willems, voormalig voorzitter van de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. Als gevolg van diens rapport moet ook Hernández misschien nog in de buidel tasten, net als andere adviseurs.

Het Antilliaans Dagblad meldde op 30 augustus 2016 dat het Openbaar Ministerie aan het Hof heeft gevraagd iemand aan te wijzen die de miljoenenschade van het wanbeleid kan inventariseren en kan verhalen op de schuldigen. In het verzoek zou Terry Hernández volgens de krant met name worden genoemd.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.