Nieuws

Europese Rekenkamer: Brussel moet risico's beter beheersen

De Europese Commissie moet haar governance binnen de hele instelling verder versterken om belangrijke risico's aan te pakken. Dat zegt de Europese Rekenkamer in het rapport 'Governance bij de Europese Commissie - goede praktijken?' dat vandaag is gepresenteerd.

De Europese Rekenkamer onderzocht de governanceregelingen bij de Europese Commissie en richtte zich daarbij op audit, financieel beheer en controle. Bezien is of een en ander in overeenstemming is met de praktijk elders en nog voorziet in de behoeften van de instelling.

Kokerdenken

Naar aanleiding van het aftreden van de Commissie Santer keurde de Europese Commissie in 2000 het witboek "Hervorming van de Commissie" goed, bedoeld om haar governance te moderniseren. De controleurs stellen dat de recente reorganisatie van de Europese Commissie in zekere mate heeft geholpen het 'kokerdenken' aan te pakken. Maar de commissie wijkt op verschillende terreinen af van best practices voor internationale en overheidsorganen, of neemt die niet volledig in acht.

Hoewel de eigen auditdienst van de commissie gericht is op interne controle ligt de verantwoordelijkheid voor het toezicht op de uitgaven buiten de Commissie, bij de afzonderlijke directoraten en eenheden, aldus de controleurs. Dit beperkt de informatie die voor het Comité follow-up audit beschikbaar is. Het huidige comité moet worden omgevormd tot een auditcomité dat met name onafhankelijke externe leden telt en een breder mandaat heeft.

Rolmodel

Verder raadt de rekenkamer de Europese Commissie aan de berekening van foutpercentages te verbeteren en de publicatie van haar jaarrekening te vervroegen. Informatie die nu gepresenteerd wordt in allerlei bestaande verslagen, moet worden samengevoegd in één verantwoordingsverslag of een serie verslagen. "Het bestuur is functioneel, maar moet geactualiseerd worden", concludeert de rekenkamer: "De commissie zou een rolmodel moeten zijn."

De Europese Commissie ligt onder vuur, onder meer vanwege vermeende belangenverstrengeling van (oud-)commissarissen met het bedrijfsleven, zoals in het geval van José Manuel Barroso en Neelie Kroes. Het Europees Parlement wil daarom dat de commissie haar gedragscodes verscherpt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.