ING maakt boekhoudfout van 1 miljard
ING heeft de nettowinst van het tweede kwartaal van vorig jaar met 1 miljard euro moeten verlagen, omdat transacties rond de verzelfstandiging van verzekeringsdochter NN (Nationale-Nederlanden) niet volgens de regels in de boeken werden verwerkt.
Dat maakte ING maandag bekend. De lagere winst komt door een verschuiving van een voorziening van 1 miljard euro rond NN die al in 2014 in de boeken werd opgenomen. Later bleek dat dit pas in 2015 mocht.
Voorafgaand aan de beursgang van NN in de zomer van 2014 strikte ING een aantal Aziatische investeerders die voor een stabiele aandeelhoudersbasis moesten zorgen voor het verzekeringsbedrijf. Die transactie leidde tot een waardering voor NN die onder de boekwaarde lag. Het verschil werd direct in mindering gebracht op het eigen vermogen van ING.
Na overleg met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is gebleken dat dit zo niet had mogen gebeuren. Daarom heeft ING in overleg met accountant EY besloten het boekverlies te verantwoorden in de winst- en verliesrekening in het kwartaal waarin NN van het moederbedrijf werd losgekoppeld.
De verandering heeft volgens ING geen verdere gevolgen voor de winst, de kapitaalpositie en de dividendplannen van het concern. Het bedrijf gaf wel aan dat de eigen controle op de financiële rapportages onder de loep wordt genomen.
Bron: ANP
Gerelateerd
Milieudefensie stuurt ING eisen voor CO2-vermindering per sector
Milieudefensie heeft een gedetailleerde eisenlijst naar ING gestuurd, waarin per sector die de bank financiert staat aangegeven in hoeverre de uitstoot van broeikasgassen...
Grote Amerikaanse banken stappen uit groene alliantie
Net als andere grote Amerikaanse banken, is ook Morgan Stanley uit het duurzaamheidsnetwerk Net Zero Banking Alliance (NZBA) gestapt. Dit is een wereldwijde samenwerking...
DNB wil extra aandacht van banken voor geopolitieke risico's
Banken, pensioenfondsen en verzekeraars moeten de komende jaren nadrukkelijker letten op risico's die zij lopen door de toegenomen geopolitieke spanningen.
Rapport: risicovolle obligaties op balans banken is systeemrisico
Banken en verzekeraars hebben een te grote blootstelling aan risicovolle obligaties, waardoor kapitaalbuffers minder groot zijn dan gerapporteerd.
DNB: versoepeling van bankenregels is slecht idee
Een versoepeling van de regels voor de bankensector is een slecht idee. Daarop hamert president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), tijdens de jaarvergadering...