Nieuws

'Accountants worstelen met belastingverdrag VS'

Het belastingverdrag met Amerika verplicht banken om klantinformatie te leveren aan de Amerikaanse fiscus. Bedrijven en ondernemers met vragen worden doorverwezen naar Nederlandse accountants. Die hebben vaak geen idee wat ze moeten adviseren.

Dat constateert Daan Durlacher, adviseur over het Amerikaanse belastingsysteem. "Ik heb al een dozijn accountants aan de deur gehad die niet precies weten hoe het belastingverdrag werkt tussen Nederland en de VS. Ik heb ook compleet foute adviezen gezien. Er zijn slechts een paar accountantskantoren die weten hoe je moet omgaan met dit verdrag."

Durlacher heeft het over de FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), een Amerikaanse belastingwet die de fiscale plichten omschrijft van staatsburgers in het buitenland. Met tal van landen sluit de VS hier verdragen over. Eind 2013 ook met Nederland. De gevolgen ervan beginnen nu pas duidelijk te worden.

Onder staatsburgers verstaat de VS ook mensen die zijn geboren in de VS, ongeacht hun woonplaats en andere nationaliteit, en Nederlanders met een Amerikaanse ouder. Ook mensen met een Greencard vallen onder het verdrag. In Nederland gaat het om een groep van naar schatting honderdduizend mensen.

Strafbaar

Nederlandse banken zijn volgens het belastingverdrag verplicht om Amerikaanse belastingplichtigen op te sporen onder hun klanten. "Banken vragen tegenwoordig aan elke rekeninghouder en aan elke nieuwe klant of men belastingplichtig is in de VS", zegt Durlacher. "Lieg je als klant van de bank, dan pleeg je valsheid in geschrifte. Zelfs als je niet beseft dat je Amerikaans staatsburger bent."

"Vul je 'ja' in bij de bank of negeer je de vraag, dan kom je op een lijst die aan de IRS wordt gestuurd, de Amerikaanse belastingdienst. De bank wijst je er dan op dat je verplicht bent om belastingaangifte te doen in de VS. Bij vragen word je door de bank doorverwezen naar je accountant of je belastingadviseur. Terwijl die vaak geen idee heeft van deze wetgeving en van het verdrag."

Anders dan in andere landen zijn Amerikaanse staatsburgers verplicht om waar ze ook ter wereld wonen en werken, belastingaangifte te doen bij de IRS. "Dat betekent niet dat je twee keer belasting betaalt", vervolgt Durlacher. "Je aanslag wordt verrekend met die in het land waar je woont en werkt. Maar met name zelfstandigen in Nederland lopen risico op een aanvullende aanslag vanuit de  VS. Dat komt omdat de belastingsystemen van Nederland en de VS onderling verschillen."

"Doe je geen aangifte, dan ben je strafbaar. Volgens het belastingverdrag mag de VS dan om je uitlevering vragen. Nederland is verplicht om dat verzoek op te volgen. Zelfs al besef je niet dat je aangifte moest doen in de VS."

Social security-nummer

Het doen van belastingaangifte bij de IRS is complex, schetst Durlacher. Het hebben van een Amerikaans social security-nummer is hiervoor noodzakelijk. Die moet speciaal worden aangevraagd, maar de toewijzing ervan duurt vaak een half jaar.

Daarnaast is het doen van aangifte in de VS lang niet zo geautomatiseerd als hier, dus veel ingewikkelder. "Om maar te zwijgen van de Engelse taal, die bij de aangifte doorspekt is van fiscale termen. Schakel je iemand in om de aangifte voor je te doen, dan is dat alleen toegestaan als die persoon als adviseur is aangesloten bij de IRS."

Het belastingverdrag heeft nog meer adders onder het gras, weet Durlachter. "Als Amerikaans staatsburger mag je uitsluitend aandelen in een ander land verwerven via een Amerikaanse financiële instelling. Val je onder de werking van de FATCA en je hebt een spaarhypotheek waar aandelen in zitten, dan verkoopt de bank die aandelenportefeuille."

Ook kunnen banken kredieten en hypotheken weigeren aan Nederlandse Amerikanen, vanwege de onzekerheid over belastingaangiften en -aanslagen. "Ik heb iemand aan mijn bureau gehad waarvan de bank de reeds goedgekeurde hypotheekaanvraag alsnog afkeurde toen bleek dat de aanvrager Amerikaans bleek te zijn. Dat gebeurde een dag voordat er getekend zou worden voor een nieuw huis."

Kapitaalvlucht

Verhuizen naar de ander land om aan deze wetgeving te ontkomen heeft geen zin, waarschuwt Durlacher. "Want de VS sluit met het ene na het andere land verdragen af over deze wet. Natuurlijk gaat het de Amerikanen niet om die ene burger die de aangifte vergeet. De wet is bedoeld om kapitaalvlucht tegen te gaan en fiscale fraudeurs wereldwijd te kunnen aanpakken. Misschien dat het voor de gewone Amerikaan niet zo hard wordt gespeeld, maar zeker weten doen we dat niet."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.