Nieuws

Imtech vraagt uitstel van betaling aan

De geplaagde technisch dienstverlener Imtech heeft uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank in Rotterdam.

Het verzoek is goedgekeurd en er zijn bewindvoerders aangesteld. De surseance van betaling volgt op de faillissementsaanvraag van Imtech Duitsland, vorige week donderdag. Imtech heeft de afgelopen dagen geen overeenkomst weten te sluiten over extra financiering, waardoor de stap noodzakelijk is geworden. Volgens de raad van bestuur en raad van commissarissen van Imtech was de aanvraag voor uitstel van betaling onvermijdelijk.

"Het is zeer teleurstellend dat na alle inspanningen het niet mogelijk is gebleken om deze situatie te voorkomen. Door uitstel van betaling aan te vragen, kunnen we de kans vergroten dat aanzienlijke delen van Imtech door kunnen gaan in het belang van alle belanghebbenden en in het bijzonder onze werknemers", aldus een verklaring van bestuursvoorzitter Gerard van de Aast en president-commissaris Frans Cremers.

Imtech had maandag al aangegeven dat de gesprekken over een nieuwe lening van 75 miljoen euro definitief op niks waren uitgedraaid. Het installatiebedrijf liet toen weten de situatie en consequenties te evalueren en de opties te bekijken om zo veel mogelijk van de groep te behouden.

De onderneming uit Gouda was dinsdag niet in staat onmiddellijk commentaar te geven over de zaak. Later op de ochtend geeft het bedrijf een persconferentie. Verder vindt in de middag overleg plaats met de vakbonden.

Het aandeel Imtech ging maandag op de beurs in Amsterdam met 40 procent omlaag tot 0,43 euro. Imtech verloor vorige week al ruim 80 procent van zijn beurswaarde, door zorgen over de toekomst van de onderneming.

Beursbedrijf Euronext en beurswaakhond AFM lieten weten dat de handel in het aandeel Imtech dinsdag gewoon zal doorgaan.

Reactie VEB

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt dat waarheidsvinding nu prioriteit moet krijgen. Dat stelde adjunct-directeur Errol Keyner van de organisatie dinsdag in een reactie op het uitstel van betaling voor de technisch dienstverlener.

"Hoe heeft het ooit zo ver kunnen komen? Als je kijkt naar wat er de afgelopen twee jaar is gebeurd én dat beleggers nog eens 1,1 miljard euro extra in het bedrijf hebben gepompt, dan is dit allemaal toch zeer opvallend", zo gaf Keyner aan. "Heeft Imtech wel de controle gehad in het crisismanagement van de afgelopen jaren", zo vroeg hij zich af.

De VEB wees er op dat nu de bewindvoerder aan zet is. Op basis van zijn onderzoek gaat de VEB beslissen of er vervolgstappen ondernomen worden. "Dat onderzoek kan weken, zo niet maanden gaan duren", zo gaf Keyner wel aan.

Reactie FNV

"Een vreselijke mededeling." Zo noemt FNV-bestuurder Jan Meeder de aanvraag voor uitstel van betaling door technisch dienstverlener Imtech.

De vakbonden FNV en CNV zouden dinsdagmorgen een gesprek hebben met het bestuur van Imtech over de zorgelijke situatie bij het bedrijf. Dat is nu verschoven naar dinsdagmiddag. Behalve met de directie spreken de bonden ook met de bewindvoerder die bij Imtech is aangesteld.

"De vierduizend werknemers bij de Nederlandse onderdelen kijken natuurlijk met grote zorg naar de toekomst", zegt Meeder. Hij benadrukt dat nu alles op alles moet worden gezet op een doorstart. "Dat zullen wij ook in het gesprek met de bewindvoerder aangeven. En dat zoveel mogelijk werknemers mee kunnen."

Meeder hoopt dat de bewindvoerder een koper vindt voor alle Nederlandse onderdelen. "Of zo'n koper er is weet ik niet, maar Imtech is een mooi bedrijf." De vakbondsman acht de kansen op een doorstart wel reëel.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.