Gemeenten worstelen met meerkosten accountants
De een na de andere gemeente protesteert tegen meerkosten van vaak grote accountantskantoren. Die geven vooralsnog geen krimp.
Wethouder Herbert Raat van Amstelveen eist dat de rekening voor meerkosten van PwC van tafel gaat. Dit omdat het de gemeentecontroller was die de falende inkoop ontdekte en niet de externe accountant van PwC. De meerkosten bedragen 15.000 euro en hadden te maken met het ontbreken van een volledige goedkeurende verklaring van de accountant in verband met een niet goed verlopen inkoopproces.
De gemeente Amstelveen stak de ergernis over de meerkosten van PwC niet onder stoelen en banken en zette de kwestie online. “De inkoop is niet goed gegaan de afgelopen jaren”, zegt wethouder Raat in een filmpje dat de gemeente hierover heeft gemaakt en op YouTube heeft gezet.
“We hebben een accountant die al jaren bij ons over de vloer komt en die heeft dit nooit geconstateerd. Totdat onze eigen controller dit ontdekt heeft en daarmee zijn we aan de slag gegaan. En vervolgens sturen zij ons een extra rekening daarover.”
“Wij vinden dat het aan scherpte ontbroken heeft bij de accountant. Als die het eerder had geconstateerd - en daar worden ze voor betaald – hadden wij er eerder mee aan de slag kunnen gaan. Je hoopt dat de accountant aan de bel trekt als zaken op het gebied van rechtmatigheid niet goed gaan. Dan kun je bijsturen. Dat konden we pas toen onze eigen controller aan de bel trok, terwijl de externe accountant al jaren bij ons over de vloer komt.”
PwC laat in een reactie weten de meerkosten voor Amstelveen wel degelijk gerechtvaardigd te vinden, maar wil deze reactie eerst bespreken met de gemeente in kwestie. “Wij vinden het de koninklijke weg om eerst met onze cliënt het gesprek te hebben over waarom wij vinden dat de meerkosten wel degelijk gerechtvaardigd zijn, alvorens dit publiek te doen”, aldus de schriftelijke reactie van woordvoerder Meint Waterlander. “Wij hebben dan ook begin deze week een brief gestuurd aan de wethouder en raadscommissie met onze reactie inclusief onderbouwing.”
De kwestie deed zich op bijna hetzelfde moment voor als een vergelijkbaar geval in de gemeente Zaanstad. Die weigert om meerwerk voor ruim 27.000 euro te betalen. “De hogere kosten worden veroorzaakt door verscherpt toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM)”, zo constateert het college in een brief aan Deloitte. De gemeente heeft aangeboden om slechts de helft over te maken.
Het komt vaker voor dat gemeenten onaangenaam verrast zijn door meerkosten of zelfs de reguliere kosten van accountants. Eind vorig jaar weigerde de gemeente Landsmeer om meerkosten van Deloitte te betalen. Een week later trok Landsmeer alsnog de portemonnee om het accountantskantoor te betalen.
Eind vorig jaar adviseerde koepelorganisatie VNG haar leden meerkosten die accountants in rekening brengen niet te betalen als die het gevolg zijn van strengere regels die toezichthouder AFM stelt aan accountants.
Niet alle geschillen over de accountantsrekening zijn echter het gevolg van aangescherpte controlestandaarden. Afgelopen voorjaar kreeg de gemeente Dronten en financiële tegemoetkoming van PwC, nadat fouten waren gemaakt bij de controlewerkzaamheden.
Gerelateerd
Gemeente Helmond voor bijna een ton getild
De gemeente Helmond heeft in september jl. ten onrechte 93.000 euro betaald aan onbekenden. De gemeente trapte in een 'aanmaning' via een frauduleuze e-mail.
NBA publiceert Alert over controles van decentrale overheden
De NBA heeft Alert 48 gepubliceerd, over aanpassingen in de Gemeentewet en de Provinciewet en de gevolgen daarvan voor de controle en de controleverklaring bij decentrale...
Gemeenten voorzien dit jaar flinke stijging van uitgaven
Nederlandse gemeenten denken dit jaar ruim negen procent meer uit te geven dan hun begroting van vorig jaar. Daarmee gaan de uitgaven naar verwachting harder omhoog...
Gemeenten rekenen op grootste toename heffingsinkomsten sinds 2007
Gemeenten verwachten dit jaar 13,3 miljard euro te ontvangen uit heffingen. Dat is een stijging van 8,5 procent ten opzichte van vorig jaar en de grootste toename...
Gemeenten verwachten 1,1 miljard euro begrotingstekort in 2026
Gemeenten verwachten samen een begrotingstekort van 1,1 miljard euro te hebben in 2026. Vraag is of gemeenten in staat blijven om grote maatschappelijke opgaven,...