Hommen: 'Bestuurders van buiten stimuleren verandering'
Bestuurders van buiten binnenhalen kan de verandering van gedrag en cultuur binnen accountantsorganisaties stimuleren. Ook verversing van het partnerbestand is een manier om de vernieuwing te versnellen.
Dat zegt KPMG-bestuursvoorzitter Jan Hommen in een interview in de tweede aflevering van Accountant TV. Hommen benadrukt dat de veranderingsplannen bij KPMG intern al waren opgesteld en dat het bestuur eensgezind is over de doelstellingen, maar door naast zichzelf nog twee andere buitenstaanders binnen de raad van bestuur te halen, wilde hij de "context waarin mensen opereren" veranderen en de gedragsveranderingen stimuleren.
KPMG is de enige van de grote kantoren die in dat kader externe bestuurders in het bestuur heeft opgenomen. Naast Hommen zelf zijn dat chief human resources officer Bert Ferwerda en chief financial officer Barbara Lamberts.
Hommen: "Als je echt wilt veranderen wilt in een grote organisatie, kun je dat doen door allerlei nieuwe maatregelen te bedenken, maar je kunt ook zeggen: we gaan een heel nieuw paradigma bouwen en de context waarin we opereren aanpassen. Die verandering van context was hier onder meer 'mensen van buiten in de raad van bestuur neerzetten'. En met die context bedoel ik dan de omgeving wat minder makkelijk maken, wat lastiger, wat ingewikkelder soms ook. Een aantal dingen strakker en anders neerzetten. Dan krijg je dat mensen hun gedrag moeten gaan aanpassen."
Een voorbeeld?
"Bijvoorbeeld, het financiële resultaat is leuk maar we gaan eerst kijken of de klanten tevreden zijn, of je een goede leider bent voor je mensen, of jij de processen die zijn neergezet goed gebruikt, hoe goed je dossiers zijn." Het financiële resultaat is de resultante van die dingen, aldus Hommen. "Niet meer: ik heb veel omzet behaald dus ik ben goed."
Op de vraag van interviewer Peter van Ingen hoe je de zittende generatie partners, gewend aan de oude situatie waarin 'het niet op kon', meekrijgt in de veranderingen, zegt Hommen dat ook veel oudere partners zien dat het anders moet. Maar hij wijst daarnaast op het belang van doorstroming.
Die doorstroming is groot, maar het is ook "één van de zaken die wij nog een keer heel goed moeten gaan bekijken", aldus de KPMG-topman. "Vernieuwt het wel snel genoeg? Dat is ook een manier om de verandering van gedrag en cultuur die je wilt hebben, te stimuleren."
Gerelateerd
Waar maak jij je druk om?
Waarom spreken zo weinigen binnen het accountantsberoep zich uit, vraagt Pieter de Kok zich af. Het beroep zou gebaat zijn bij meer tegengeluid, boosheid en compassie.
Verbeterplan accountantssector is tien jaar oud
Precies tien jaar geleden, op 25 september 2014, bood de accountantssector aan de politiek het verbeterplan 'In het publiek belang' aan. Dat plan moest zorgen voor...
Team beroepsprofiel start gesprekken met stakeholders
Het kernteam van de NBA dat een nieuw beroepsprofiel zal opstellen, heeft uitnodigingen aan de beroepsgroep en stakeholders gestuurd. Betrokkenen kunnen hun wensen...
Pheijffer: Nieuwe minister moet letten op private equity bij accountants
De nieuwe minister van Financiën is via een introductiedossier door zijn ambtenaren bijgepraat over relevante onderwerpen. Maar de aandacht daarin voor het accountantsdossier...
Nieuwe minister van Financiën bijgepraat over accountantsdossier
Met behulp van een zogenoemd 'introductiedossier' kan de nieuwe minister van financiën, Eelco Heinen (VVD), zich inlezen in de actuele thema’s op zijn departement....