Nieuws

Verenigd Koninkrijk waarschuwt belastingontduikers

De Britse minister van Financiën, George Osborne, heeft bij de presentatie van de Britse begroting strengere maatregelen aangekondigd tegen belastingontduikers. Ook de veelbesproken 'Google Tax' gaat door.

Als onderdeel van het pakket maatregelen om belastingfraude tegen te gaan introduceert Osborne nieuwe strafmaatregelen voor frauderende financiële adviseurs, waaronder hogere celstraffen en zwaardere boetes voor "personen die routinematig belasting ontduiken".

De 'Google Tax' behoort tot hetzelfde pakket maatregelen. Het idee voor de belastingmaatregel is ontstaan nadat bleek dat Google 1 miljard pond aan belasting had ontweken in 2011 door winsten onder te brengen bij een lege vennootschap op de Bermuda-eilanden. De Google tax is bedoeld om het wegsluizen van winsten naar het buitenland door grote bedrijven tegen te gaan. In plaats van de reguliere 21 procent winstbelasting moeten bedrijven die betrapt worden op het wegsluizen van winsten 25 procent betalen over het vastgestelde bedrag.

Voortaan moeten bedrijven met een jaarlijkse omzet boven 10 miljoen pond zelf contact opnemen met de Britse autoriteiten als ze denken dat hun bedrijfsstructuur neigt naar het ontwijken van winstbelasting. Zodra de autoriteiten de bedrijfsstructuur hebben doorgelicht en hebben vastgesteld hoeveel winst er is weggesluisd, hebben bedrijven slechts 30 dagen om tegen de verhoogde belasting in beroep te gaan. "Laat iedereen het horen: de tolerantie van dit land voor degenen die weigeren hun aandeel aan belastingen te betalen is voorbij", aldus Osborne.

Het pakket maatregelen en het feit dat de niet onomstreden Google Tax wordt doorgevoerd, wordt door Britse media ook gezien als een reactie op de schandalen rondom HSBC van de afgelopen tijd. De Britse bank bleek veel klanten via allerhande constructies geholpen te hebben bij het ontwijken van belasting. Daarnaast bleek ook dat onder meer Starbucks, Apple en Amazon gebruikmaken van constructies om belasting te ontwijken. Starbucks betaalde bijvoorbeeld tussen 2009 en 2012 ondanks hoge omzetcijfers geen vennootschapsbelasting in het Verenigd Koninkrijk, en slechts 8,5 miljoen pond in totaal sinds 1998.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.