Nieuws

Kritische accountant Terschelling afgekocht met anderhalve ton

De gemeente Terschelling heeft 155.000 euro zwijggeld gegeven aan een interne accountant die ontslagen is. De man had een tekort van drie ton op de gemeentebegroting aangekaart bij de top.

Dat meldt de Volkskrant in een reconstructie. Hoewel het dossier over de interne accountant geheim is, claimt de krant in het bezit te zijn van interne e-mails, brieven, juridische stukken en geheime documenten.

De accountant van de gemeente Terschelling, zoals hij inmiddels in de media wordt genoemd, zou volgens de berichtgeving in 2012 hebben ontdekt dat er een gat was van drie ton op de gemeentelijke begroting. De uitbesteding van de afvalinzameling, de overdracht van de ict-organisatie naar het vasteland en een onverwerkte bezuiniging vallen elk een ton duurder uit dat begroot.

De accountant in kwestie zou ook zelf de oplossing hebben aangedragen: door drie ton weg te halen bij de salarisbegroting. Doordat Terschelling veel extern personeel inhuurt, is er weinig zicht op deze begrotingspost. Daardoor heeft de gemeenteraad hier weinig zicht op. Het weghalen van drie ton op deze post, zou dan ook niet opvallen.

Als de accountant in kwestie na jaren opnieuw waarschuwt voor de financiële onderbouwing van de gemeente, beginnen de problemen. Het gemeentebestuur voelt zich volgens de Volkskrant gedwarsboomd bij pogingen om de bestuurscultuur op het eiland te veranderen. Waarschuwingen over de knellende begroting worden gezien als een ‘directe aanval’ op superieuren.

Achteraf heeft de accountant gelijk gekregen en blijkt dat de reorganisatie die het gemeentestuur heeft doorgevoerd, financieel zeer problematisch is. Maar de waarschuwing die hij hiervoor gaf vorig jaar, heeft hem de kop gekost.

De samenwerking troebleerde toen de accountant een verzoek van de burgemeester weigerde om de jaarrekening zodanig aan te passen dat een financiële tegenvaller werd weggewerkt. Volgens de accountant kon hij het verzoek niet honoreren omdat er geen grond voor was.

Volgens de Volkskrant is deze weigering de directe aanleiding om de accountant op non-actief te stellen. De burgemeester stelde aanvankelijk dat de accountant een verkeerde instelling had en ontevreden was over zijn parttime contract.

Vanaf dit moment heeft de gemeente geprobeerd om hem af te kopen. Aanvankelijk werd 70.000 euro aan afkoopsom geboden voor ontslag en geheimhouding. Dat bedrag is opgelopen tot 155.000 euro.

Vorig jaar liet de burgemeester een onderzoek instellen door het Haarlemse accountantsbureau Ipa-Acon. Hoewel dit kantoor geen toegang kreeg tot alle informatie, geschuif in de begroting ‘niet uitsloot’ en nader onderzoek aanbeval, stelde de burgemeester toch dat er groen licht was gegeven voor de financiën.

De fractievoorzitters in de gemeenteraad zijn vertrouwelijk geïnformeerd over de gang van zaken rond de financiën en het ontslag van de interne accountant. De gemeenteraad heeft uiteindelijk goedkeuring gegeven aan de jaarrekening en ziet de zaak als afgehandeld.

De fractievoorzitter van de oppositiepartij die geheime informatie later deelde met een fractiegenoot, moest hij bij het openbaar ministerie in Leeuwarden op het matje komen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.