Nieuws

Kredietpaspoort biedt ondernemer inzicht in financierbaarheid

Het Kredietpaspoort, een online tool voor ondernemers met een financieringsvraag, is vanaf vandaag live. Het Kredietpaspoort zegt het eerste instrument in Europa te zijn dat ondernemers een totaal beeld geeft van de eigen financiële reputatie en kredietwaardigheid.

De afgelopen twee jaar is door veertien ondernemers, onder toeziend oog van Economische Zaken, gewerkt aan de ontwikkeling van het Kredietpaspoort. In nauwe samenwerking met banken, (nieuwe) spelers in de financieringsmarkt, accountants en softwareleveranciers is het Kredietpaspoort ontwikkeld, een platform waarmee ondernemers sneller en eenvoudiger toegang moeten krijgen tot krediet.

Kredietpaspoort is in 2012 tot stand gekomen door middel van een zogenoemd Innovatie Prestatiecontract (IPC), waarbij veertien ondernemers bij elkaar kwamen om een oplossing te zoeken voor de problemen in het financieringswezen in het mkb. In 2012 kreeg het project steun van de overheid.

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over alternatieve financieringsvormen voor het mkb, omdat banken in het huidige economische klimaat terughoudender zijn geworden met het verstrekken van leningen aan het mkb. Zowel de overheid als het mkb zelf proberen via nieuwe constructies het 'gat' te dichten, met initiatieven als het Innovatie Prestatiecontract, het Toekomstfonds en kredietunies.

Kredietpaspoort werkt vanuit de overtuiging dat het belangrijk is dat de ondernemer een gelijkwaardige positie heeft ten opzichte van financiële partners. Met het Kredietpaspoort zijn ondernemers zelf in staat om hun financiële reputatie te controleren en te beheren. Door het aanmaken van een persoonlijk Kredietpaspoort krijgt de ondernemer meer inzicht in zijn of haar ondernemerskwaliteiten, de prestaties van de onderneming en belangrijke financiële parameters. Met het Kredietpaspoort krijgt de ondernemer eenvoudiger en sneller toegang tot krediet, bij zowel traditionele financiële instellingen als nieuwe spelers op de financieringsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan crowdfunding en kredietunies. 

"Het vinden, krijgen en behouden van het juiste bedrijfskrediet is een bekend probleem bij mkb’ers en ZZP-ers", zegt Jan Wietsma, oprichter van Kredietpaspoort. "Wij ontdekten dat ondernemers nauwelijks weten hoe ze hun eigen kredietwaardigheid kunnen verbeteren. Dit maakt hun kans van slagen bij de aanvraag van een financiering aanzienlijk kleiner. De meeste ondernemers weten vooraf totaal niet of een financier ja of nee gaat zeggen. Het Kredietpaspoort brengt daar verandering in." Door middel van wetenschappelijk gevalideerde vragenlijsten en een geobjectiveerd ratingmodel krijgt de ondernemer zicht op zijn eigen financiële reputatie voordat hij of zij een financieringsaanvraag indient.

"Naast dat ondernemers met het Kredietpaspoort een beter beeld van hun eigen situatie krijgen, krijgen potentiële financiers sneller en eenvoudiger een volledig beeld van zowel de ondernemer alsmede de onderneming", stelt Patrick Verdoold, directeur van Kredietpaspoort. "Dit maakt de financieringsketen effectiever en efficiënter, met een daling van faal- en frictiekosten tot gevolg." Kredietpaspoort maakt hiervoor gebruik van SBR, de standaard om financiële gegevens uit te wisselen.

Kredietpaspoort is in nauwe samenwerking met spelers uit de financieringsketen opgezet. Deze partijen zijn ook betrokken bij de verdere uitrol. Een stichting met een onafhankelijke raad van toezicht, bestaande uit Willem Cramer, Jacob den Houting en Justin Jansen, ziet toe op het normenkader dat aan het Kredietpaspoort ten grondslag ligt

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.