Nieuws

'Bitcoin technologie beïnvloedt bankieren'

De rol van de bitcoin wordt sterker in de financiële dienstverlening. Niet de waarde ervan is spraakmakend, maar de onderliggende technologie. Accountants raken ook betrokken bij de bitcoin. De innovatie komt van jonge bedrijven die dringend behoefte hebben aan solide begeleiding.

"Waarom investeert een aantal grote beleggers, waaronder de Spaanse bank BBVA en de voormalig ceo van Citigroup, 75 miljoen dollar in een bitcoin start-up?", vraagt Koert Oosterhof, partner bij KPMG Financial Services. Dennis de Vries, senior manager bij KPMG Financial Services geeft het antwoord: "Omdat digitale munteenheden (cryptocurrency) de toekomst van bankieren kunnen veranderen."

De Vries is een van de weinige accountants in Nederland die zich verdiept heeft in de technologie achter de bitcoin. Op 8 april 2015 is hij spreker op het NBA-evenement Bitcoin en Blockchain.

Steeds meer financiële dienstverleners buigen zich over de bitcoin. Zo verwerkt Adyen, een Nederlandse global payment service provider die onder meer online betalingen afwikkelt voor partijen als Uber, Facebook en Spotify, sinds een maand geleden betalingen in bitcoins. En begin dit jaar maakte Bitcoin-beheerder Elliptic bekend dat zij een ISAE 3402 accreditatie ontving van KPMG UK.

"De investering van bedrijven in de bitcoin staat niet op zichzelf", vervolgt Oosterhof. "In 2014 werd er meer venture capital in bitcoin geïnvesteerd dan in 1995 in het internet. De acceptatie van de munteenheid, door early adopters zoals Microsoft, duizenden webwinkels en de luchtvaartsector, is indrukwekkend."

In deze ontwikkeling is ook een belangrijke rol weggelegd voor de accountant, zegt De Vries. "Want de infrastructuur achter de bitcoin wordt door sommigen beschouwd als de belangrijkste uitvinding sinds het internet, terwijl er uitsluitend nieuwe bedrijven mee actief zijn zonder bewezen track record. Er is behoefte aan assurance en in het begeleiden van deze start-ups bij de naleving van wet- en regelgeving. Dat is nog onontgonnen gebied en daar ligt dus een mooie kans voor onze sector."

Aan de hand van het internet leggen Oosterhof en De Vries uit waarom de bitcoin zo’n grote aandacht krijgt van beleggers. "Zoals het internet een digitaal platform biedt om informatie publiek toegankelijk te maken, zo biedt de infrastructuur achter de bitcoin een digitaal platform voor de overdracht van eigendom. Bitcoin is een gedecentraliseerd peer-to-peer netwerk dat zorgt voor eigendomsoverdracht zonder de tussenkomst van een trusted third party."

Toch steekt Oosterhof nog geen loftrompet over de bitcoin. De munt is vooralsnog met vele mitsen en maren omgeven. Zoals het gebrek aan regelgeving en toezicht, de onvoorspelbaar fluctuerende waarde en onbetrouwbare toegangsverleners. "Maar de infrastructuur die aan deze digitale munt ten grondslag ligt, is revolutionair."

De Vries licht dit nader toe: "De infrastructuur achter de bitcoin is een slimme combinatie van drie reeds bestaande concepten, aangevuld met een nieuwe techniek. De beveiliging van betalingsverkeer via het versleutelen van informatie (cryptography), open source samenwerken en peer-to-peer netwerken kenden we al. De block chain is in deze context volledig nieuw."

Alhoewel, zo stelt Oosterhof, accountants zien dat het in wezen een hypermoderne, openbare versie is van het aloude grootboek. "Net als het grootboek is de block chain een register van alle transacties, waardoor iedere individuele bitcoin van transactie tot transactie te volgen is."

Niettemin is de block chain infrastructuur revolutionair, aldus De Vries: "De overweldigende computerkracht die nodig is om dit register aan te passen, maakt het nagenoeg onmogelijk om daarbinnen te frauderen. De block chain is de oplossing voor het belangrijkste probleem van digitale munteenheden: de mogelijkheid om de munteenheden meer dan één keer uit te geven, de double spending."

Op dit moment zijn tientallen start-ups, gesteund door private equity, op jacht naar de kip met de gouden eieren, zegt hij. “Een gebruikersvriendelijke manier om de block chain als nieuwe, digitale infrastructuur wereldwijd geaccepteerd te krijgen als serieus, goedkoop alternatief voor de archaïsche banksystemen. Nu zijn consumenten wereldwijd nog een biljoen dollar per jaar kwijt aan het betalingsverkeer, volgens het BCG Global Payments Report 2014. Terwijl deze bijdrage enkel de kosten voor de infrastructuur dekt. "

"Waar een gemiddelde internationale bankoverschrijving in een vreemde valuta enkele tientjes kan kosten, kost dezelfde overschrijving met een digitale munt slechts een paar cent. Dit enorme verschil in kosten komt doordat een traditionele bank vele systemen nodig heeft om de overschrijving te realiseren. Bij een internationale overschrijving zijn al snel vier verschillende banken betrokken Hierdoor is dit traditionele systeem niet alleen veel duurder, het is ook nog eens veel trager. Een internationale bankoverschrijving neemt drie dagen in beslag, met een digitale munt kan dit nagenoeg in real-time."

Oosterhof denkt dat Cryptocurrency voor banken disruptive innovation kan zijn, een vernieuwing die de markt volledig kan veranderen. "Banken hebben de keuze: vasthouden aan datgene waar ze van oudsher goed in zijn geweest of tijdig meebewegen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.