ABN Amro verhoogt salaris bestuurders
ABN Amro heeft zijn bestuurders, met uitzondering van topman Gerrit Zalm, vorig jaar een loonsverhoging van 100.000 euro toegekend. Dat bedrag compenseert volgens ABN deels bonussen die de afgelopen jaren niet zijn uitgekeerd vanwege de nationalisering van de bank.
Door de loonsverhoging steeg het vaste salaris van de bestuurders vorig jaar met bijna 17 procent naar 707.500 euro. Die verhoging past volgens de staatsbank bij het bonusverbod voor staatsgesteunde banken. Die biedt namelijk de mogelijkheid om gemiste bonussen te compenseren voor een bedrag ter waarde van 20 procent van het vaste salaris.
De bestuurders zagen in 2012 en 2013 nog van de salarisverhoging af, maar de commissarissen van ABN besloten de verhoging vanaf 2014 wel door te voeren. Vakbond FNV Finance noemde dat besluit vrijdag in een reactie “heel zuur”, aangezien het merendeel van de werknemers van de bank de afgelopen twee jaar geen extra salaris heeft ontvangen.
De bank wees erop dat de bestuurders, ondanks de loonsverhoging, door het bonusverbod nog altijd 17 procent minder krijgen dan ze bij hun werving in 2009 werd voorgespiegeld. Vakbond CNV ziet echter weinig in die redenering. “In 2009 zag de wereld er echt heel anders uit. De toen gemaakte afspraken kunnen nu niet meer door de beugel”, aldus bestuurder Sandra Hendriks.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zegt in een reactie dat hij juridisch noch politiek iets kan doen tegen de salarisverhogingen. Die zijn het gevolg van een wet uit 2011 die in 2012 is goed bevonden door de toenmalig minister van Financiën Jan Kees de Jager en door de Tweede Kamer, aldus de PvdA-minister. Op de vraag wat hij ervan vindt, zei Dijsselbloem: “Ik sta dit natuurlijk niet met enthousiasme te verdedigen.”
Het jaarsalaris van bestuursvoorzitter Zalm bleef vorig jaar ongewijzigd op 759.375 euro.
Gisteren werd ook bekend dat ING zijn topman Ralph Hamers ruim 28 procent loonsverhoging wil geven. Als het aan de raad van commissarissen ligt stijgt zijn vaste salaris van 1,27 miljoen euro nu naar 1,63 miljoen euro in 2015. Dat staat in het donderdag gepubliceerde jaarverslag van de bank.
Het beloningscomité wijst er in een toelichting op dat de vaste salarissen van de raad van bestuur niet zijn verhoogd sinds ING in 2009 voor de tweede keer een beroep moest doen op hulp van de overheid. Vanwege die steun mocht de bank geen bonussen betalen. Nu ING alle staatssteun heeft terugbetaald, mag de bank wel weer bonussen uitkeren. Hamers maakt voor het eerst sinds zijn aantreden in 2013 kans op een variabele beloning. Die kan oplopen tot een vijfde van het basissalaris. Dat is in lijn met aangescherpte wetgeving rond bonussen.
Ook het salaris van ING-bestuurders Patrick Flynn en Wilfried Nagel gaat omhoog. Afgelopen jaar ontvingen zij 772.000 euro aan vast salaris, dit jaar wordt dat 1,18 miljoen euro. Ook zij kunnen tot 20 procent extra verdienen bij goed presteren.
Topman Lard Friese van de vorig jaar verzelfstandigde verzekeraar NN (Nationale-Nederlanden) ontvangt ook 1,18 miljoen euro, een stijging met bijna 39 procent. Een vijfde van het vaste salaris wordt in aandelen NN uitbetaald. Ook Friese kan een variabele beloning opstrijken van maximaal 20 procent.
De stevige loonsverhoging houdt volgens NN verband met de beursgang, waardoor Friese meer verantwoordelijkheid draagt. Financieel directeur Delfin Rueda gaat er om die reden in zijn basissalaris zelfs 46 procent op vooruit.
(Bron: ANP)
Gerelateerd
Milieudefensie stuurt ING eisen voor CO2-vermindering per sector
Milieudefensie heeft een gedetailleerde eisenlijst naar ING gestuurd, waarin per sector die de bank financiert staat aangegeven in hoeverre de uitstoot van broeikasgassen...
Grote Amerikaanse banken stappen uit groene alliantie
Net als andere grote Amerikaanse banken, is ook Morgan Stanley uit het duurzaamheidsnetwerk Net Zero Banking Alliance (NZBA) gestapt. Dit is een wereldwijde samenwerking...
DNB wil extra aandacht van banken voor geopolitieke risico's
Banken, pensioenfondsen en verzekeraars moeten de komende jaren nadrukkelijker letten op risico's die zij lopen door de toegenomen geopolitieke spanningen.
Rapport: risicovolle obligaties op balans banken is systeemrisico
Banken en verzekeraars hebben een te grote blootstelling aan risicovolle obligaties, waardoor kapitaalbuffers minder groot zijn dan gerapporteerd.
DNB: versoepeling van bankenregels is slecht idee
Een versoepeling van de regels voor de bankensector is een slecht idee. Daarop hamert president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), tijdens de jaarvergadering...