Nieuws

ABN Amro opnieuw in de verdediging

Berichtgeving in Het Financieele Dagblad suggereert dat ABN Amro onvoldoende zicht heeft op privébelangen van commissarissen, maar de bank verwerpt iedere suggestie dat er structurele controleproblemen zijn.

Net nu het rumoer rond de voorgenomen maar afgeblazen salarisverhoging voor de top bij ABN Amro was geluwd, moest de staatsbank dinsdag weer in de verdediging.

De bevindingen van het FD komen volgens ABN Amro uit een oud onderzoek van De Nederlandsche Bank uit 2013. “De onderwerpen die geadresseerd worden, zijn achterhaald en opgelost.” Dat de bank volgens de krant onvoldoende inzicht in nevenfuncties en privébelangen van de commissarissen zou hebben en dat de invoering van een toereikende regeling tegen het risico van belangenverstrengeling op zich laat wachten, is onjuiste informatie, aldus ABN Amro.

De bevindingen lijken ook aan te sluiten bij een onlangs verschenen onderzoek van Sonean, een Duitse socialenetwerkconsultant. Uit dit onderzoek bleek dat van de 121 externe commissarissen in de Stoxx50 minstens 44 procent een directe link had met de directie.

De bank zegt dat de raad van commissarissen van ABN Amro in het voorjaar van 2014 heeft ingestemd met een aanscherping van de procedure "ten aanzien van de registratie en monitoring van nevenfuncties". De procedure ziet volgens de bank onder meer toe op de meldingsplicht, het begrenzen van het aantal commissariaten en het voorkomen van belangenverstrengeling. "Iedere zes maanden vindt hierop een controle plaats."

Voor wat betreft privébeleggingstransacties geldt al jaren voor ieder lid van de raad van commissarissen "een zeer strikt beleid met betrekking tot privé-effectentransacties en de financiële dienstverlening aan commissarissen".

Ondanks de verklaring van de bank reageert de politiek kritisch. GroenLinks wil verder uitstel van de beursgang van ABN Amro. Wouter Koolmees van D66 noemde het bericht "verontrustend" en Arnold Merkies van de SP "schokkend". De ChristenUnie wil dat minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) onderzoekt of ABN Amro een coöperatieve bank kan worden, waar klanten, werknemers en het midden- en kleinbedrijf het voor het zeggen krijgen.

Dijsselbloem kon dinsdag niet reageren op de nieuwe berichtgeving over ABN Amro. Zijn woordvoerster liet weten dat Financiën weet dat er een brief is van toezichthouder DNB aan ABN, maar dat die vertrouwelijk is. Dijsselbloem is niet op de hoogte van de inhoud.

De onrust in de maatschappij en de politiek over salarisstijgingen aan de top was vorige week voor het kabinet reden een definitief besluit over de beursgang van ABN uit te stellen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.