VNG en NBA buigen zich over uitleg Standaard 610
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de NBA gaan gezamenlijk voorwaarden en praktijkvoorbeelden uitwerken over de mate waarin de externe accountant van een gemeente gebruik kan maken van controles die al door medewerkers van de gemeente zijn uitgevoerd.
Dat hebben de twee organisaties gezamenlijk bekendgemaakt. Het bericht volgt op het ontstaan van een meningsverschil over wie de kosten betaalt van meerwerk dat accountants bij gemeenten moeten verrichten als de interne audit-functie niet op het niveau is van de mei 2014 aangescherpte regels. Volgens de VNG kwamen de hogere rekeningen voort uit door de accountants zelf verhoogde controlestandaarden en betrof het daarom 'een beroepsrisico' waarvoor de accountants zelf meoten opdraaien. De NBA stelde daar tegenover dat het om nieuwe eisen gaat die door de minister van Financiën goedgekeurd zijn en die zijn voortgekomen uit aangescherpte internationale regelgeving. Over de desbetreffende meerkosten moeten tussen gemeente en accountant nadere afspraken worden gemaakt, vindt de NBA.
Scoren
Dat meningsverschil blijft bestaan, zo blijkt nu, maar het betreft alleen de gevallen waarin niet expliciet in contract of opdrachtbrief is opgenomen wie de meerkosten betaalt. Verder wordt gesignaleerd dat het voor het vervolg van groot belang is dat gemeente en accountant tijdig met elkaar in gesprek treden over de kwaliteit van de audit, met name op dit punt. De mate waarin de gemeentelijke controleactiviteiten aantoonbaar 'scoort' op de voorwaarden objectiviteit, deskundigheid en kwaliteit bepaalt dan de mate waarin de accountant er gebruik van kan maken.
Slim inrichten
Is dit van voldoende niveau, dan verandert er niets. Is het niet voldoende, dan staat de gemeente voor de keus om de kwaliteit van de eigen auditfunctie te verhogen, slim een aantal zaken in te richten of om extra werkzaamheden aan de accountant te laten.
Van belang is om dit van te voren gezamenlijk af te stemmen, aldus VNG en NBA. Aangezien deze nieuwe regelgeving zowel bij accountants als bij gemeenten tot de nodige vragen leidt, zullen de twee organisaties gezamenlijk een brochure opstellen met een uitwerking van de voorwaarden en praktijkvoorbeelden voor zowel de accountant, als gemeenten, met specifieke aandacht voor minder grote gemeenten.
Gerelateerd

Gemeenten leggen nog geen buffer aan voor 'ravijnjaar' 2026
Gemeenten lijken nog niet bezig een financiële buffer op te bouwen voor het 'ravijnjaar' 2026. Het Rijk keert vanaf volgend jaar minder geld uit aan gemeenten en...

Gemeente Amsterdam worstelt met betaling van facturen
Door problemen met de overstap naar een nieuwe financieel systeem wachten duizenden facturen van ondernemers en leveranciers aan de gemeente Amsterdam op betaling....

Haagse ambtenaar verdacht van achteroverdrukken duizenden euro's
Een medewerker van de gemeente Den Haag heeft mogelijk duizenden euro's verduisterd. Het geld kwam van budgetrekeningen van mensen in de schuldhulpverlening. Vaak...

BDO: Kwaliteit begrotingen gemeenten laat te wensen over
Het financiële landschap van gemeentelijk Nederland is meer dan ooit versnipperd. En de kwaliteit van de begrotingen laat regelmatig te wensen over. Dat stelt BDO...

Gemeente Helmond voor bijna een ton getild
De gemeente Helmond heeft in september jl. ten onrechte 93.000 euro betaald aan onbekenden. De gemeente trapte in een 'aanmaning' via een frauduleuze e-mail.