Nieuws

'Stop op rulings onverkwikkelijke zaak'

De stop op rulings met de Belgische fiscus omdat de Europese Commissie daar onderzoek naar doet is een onverkwikkelijke zaak, vindt PwC. En als fiscale planning binnen de wet valt, kan die nooit 'agressief' zijn.

Dat zegt Isabel Verlinden, partner van PwC Brussel en wereldwijd verantwoordelijk voor de afdeling Transfer Pricing, in een interview met De Standaard. Sinds 3 februari is het sluiten van rulings niet meer mogelijk, maar intussen is wel "een aantal dossiers aan herziening toe en zijn er intentieverklaringen van ondernemingen die klaar staan om met een leger mensen naar België te komen", aldus de PwC-partner. Die ondernemingen kunnen nu niet 'bediend' worden. "Vindt u het normaal", vraagt Verlinden retorisch, "dat een land in 2004 een fiscale incentive ontwikkelt, die elf jaar wordt toegepast zonder vragen, en dat dan in 2015 met de vinger gewezen wordt? Er is toch nog zoiets als rechtszekerheid?"

De maatschappelijke onrust over fiscale constructies, belastingontwijking en recentelijke de LuxLeaks-affaire, waarin PwC als grote promotor van afspraken met de Luxemburgse belastingautoriteiten wordt afgeschilderd, is inmiddels echter wel doorgedrongen tot de bestuurskamers van multinationals. Het onderwerp is met stip gestegen op de agenda van internationale ondernemingen. "Ik word nu gevraagd een toelichting te geven aan de ceo. " Vijf jaar geleden was dat ondenkbaar, zegt Verlinden.

De vraag of je bij fiscale planning "tot op de grens van de wet mag gaan" vindt ze "een rare vraag". "Door klanten wordt dat nooit op die manier gevraagd. Ik denk dat er een duidelijk onderscheid moet gemaakt worden tussen compliance en het maken van wetten. (...) Als ik vind dat jij te veel vervuilt met je wagen op de E19 omdat je 120 rijdt, kan ik daar niet veel op zeggen. Je mag dat doen!" En op de vraag of je binnen de wet "agressief" kunt plannen: "Wat is agressief? Als u een octrooi ontwikkelt in België kunt op de winst 34 procent belastingen betalen of de speciale aftrek voor octrooi-inkomsten vragen waardoor de belasting veel lager ligt. Is dat agressief?"

Over het onderzoek van de Europese Commissie en het BEPS-initiatief van de Oeso maakt PwC zich niet veel zorgen, zo mag blijken uit de woorden van Verlinden. De rulings "zijn geen staatssteun". Wellicht worden ze aangepakt, erkent de PwC-partner, maar dat zou dan gebeuren met het motief van "meer harmonisatie". Een over de Oeso:  "De Oeso zegt eigenlijk dat er een integriteitsprobleem is van het vennootschapsbelastingssyteem. We willen allemaal duidelijke spelregels, toegespitst op de huidige economie, waarbij de multinationals één keer belast worden."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.