Nieuws

Curatoren Weyl: tuchtklacht tegen KPMG

De curatoren van de failliete runderslachterij Weyl hebben bij de Accountantskamer een klaagschrift ingediend tegen de accountants van KPMG.

Dat blijkt uit het faillissementsverslag dat gisteren werd gepubliceerd door Daniels Huisman Advocaten. Weyl, dat honderden werknemers had, ging in 2010 failliet. De directeur en de financieel directeur zijn in 2012 veroordeeld voor fraude. Ze kregen gevangenisstraffen opgelegd.

In de jaarrekeningen van de laatste jaren voorafgaand aan het faillissement bleken met name de posten debiteuren en voorraad zwaar te zijn opgeklopt, terwijl een deel van de crediteuren buiten de jaarrekening zou zijn gehouden. In het faillissementsverslag staat dat er "in totaal een afwijking van circa 45 miljoen euro zou zijn op een balanstotaal van ruim 60 miljoen euro". "Een indrukwekkend verschil", wordt daarbij opgemerkt. Een en ander had moeten resulteren in een negatief vermogen van 33 miljoen euro, maar in plaats daarvan werd een eigen vermogen van 12 miljoen euro positief gerapporteerd.

"Desondanks hebben de bewindvoerders vastgesteld dat al die jaren een goedkeurende accountantsverklaring is verkregen", zo meldt het verslag.

Controledossiers

Accountant KPMG werd in 2012 via een kort geding gedwongen de controledossiers aan de curatoren te overhandigen. Die zijn vervolgens onderzocht door EY. Uit het faillissementsverslag: "EY heeft recent haar rapportage uitgebracht. Het rapport van EY geeft curatoren aanleiding om een tuchtklacht jegens KPMG in te dienen. Op 20 januari 2015 is door de curatoren een klaagschrift tegen de accountants van KPMG bij de Accountantskamer in Zwolle ingediend."

Het faillissementstekort van Weyl bedraagt ongeveer 150 miljoen euro.

De eigenaar-directeur van Weyl en de financieel directeur van het voormalige slachtbedrijf zijn eerder al persoonlijk failliet verklaard, door de curatoren eveneens financieel aansprakelijk gesteld en tevens in een strafproces veroordeeld tot gevangenisstraffen. Er is in de strafzaken aangetoond dat ze, vermoedelijk al vanaf de MKZ-crisis in 2001 tot aan het bankroet in 2010, hebben gefraudeerd voor in totaal een bedrag van ongeveer 40 miljoen euro.

Misleid

Dagblad Tubantia meldt vandaag een schriftelijke reactie van KPMG, dat stelt misleid te zijn door de top van Weyl. "Wanneer de dga en de financieel directeur moedwillig foutieve informatie verstrekken en zelfs de bijbehorende controlesystemen daarop aanpassen, dan bestaat de kans dat de accountant daardoor met succes wordt misleid", aldus de accountantsorganisatie tegenover Tubantia.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.