Nieuws

Peter Wakkie: 'Fraude ontdekt? Zeg niks en zorg voor cash'

Aan fraudes in het bedrijfsleven geen gebrek. Voormalig Ahold-jurist Peter Wakkie geeft in NRC Handelsblad vijf tips voor overleving van zo'n crisis. Twee opvallende voor accountants: luister niet naar je communicatieafdeling en laat niet accountants het feitenonderzoek doen.

Volkswagen, Imtech, SBM Offshore, de belastingzaken rond het KPMG-hoofdkantoor, het zijn slechts de meest opvallende vermeende fraudegevallen van de laatste jaren. In een interview met NRC Handelsblad geeft voormalig topadvocaat en Ahold-jurist Peter Wakkie vijf tips om zo’n periode door te komen.

Typische advocatenadviezen? Oordeelt u zelf.

  1. Houd je mond
    Wees op je hoede voor de afdeling communicatie, zegt Wakkie: “Die zijn voor transparantie. Met openheid herwin je het vertrouwen, zeggen ze dan. Maar daar moet je niet naar luisteren”. Volgens hem moet je soms íéts zeggen, maar houd het dan bij “feitelijke, nietszeggende verklaringen”, zoals “dat je het serieus neemt, dat je grondig onderzoek doet, dat je meewerkt met de autoriteiten. En verder niks.”
  2. Neem de tijd
    Een eigen intern onderzoek duurt maanden, dat door de autoriteiten nog langer. Neem er de tijd voor, adviseert Wakkie, en verder “business as usual”. De eerste weken is de hysterie verreweg het grootst, zegt hij. “Dan gaat iedereen roepen dat het hele concern op het spel staat en zo.” Maar daarna verslapt de aandacht en verdwijnt het van de voorpagina’s.
  3. Beken geen schuld
    Een schuldbekentenis is munitie voor claims, dus gevaarlijk. Schadeclaimadvocaten, zeker Amerikaanse class action lawyers, maken er graag “een feestje van”, zegt Wakkie.
  4. Houd je advocaten eronder
    Bij vermoedens van fraude komt al snel een leger advocaten binnenrollen, maar laat hen de boel niet overnemen. Feitenonderzoek is belangrijk. Volgens Wakkie is het belangrijk dat advocaten het onderzoek leiden, niet accountants, want “anders dan accountants hoeven advocaten niet alle bevindingen met de autoriteiten te delen”. Wel zijn met de advocaten “goede afspraken” nodig over wie het onderzoeksrapport te zien krijgen (“zo min mogelijk mensen”) en wie alleen de conclusies.
  5. Zorg voor genoeg cash
    Het grootste financiële risico zit niet in eventuele boetes achteraf maar in het gevaar, vooral de eerste maanden, dat financiers plots hun kredieten kunnen intrekken en leveranciers prompte betalingen eisen. Ga direct op zoek naar financiering, adviseert Wakkie. Dat kost geld (hoge rente) maar dat moet je er voor over hebben.

Peter Wakkie werkte dertig jaar bij advocatenkantoor De Brauw voor diverse grote bedrijven en werd in 2003 bestuurder bij Ahold, na het ontdekken van de boekhoudfraude daar. Sinds zijn vertrek in 2009 werkt hij als advocaat bij tweemanskantoor Spinath+Wakkie. Hij is commissaris bij WoltersKluwer.

Wakkie doet vaker opvallende uitspraken die stof leveren tot discussie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.