Nieuws

Registeraccountant bereidt overname KLM voor

Na een carrière als controlerend accountant bij BDO, directeur corporate finance bij Vion en zelfstandig financieel adviseur in overnames, doet Ronald Bobbe nu van zich spreken als initiatiefnemer om KLM uit te kopen van Air France. Zijn oproep aan particulieren en bedrijven om de transactie financieel te steunen, wordt echter kansarm genoemd.

Het initiatief van Ronald Bobbe RA om KLM te gaan kopen heeft veel losgemaakt in de media. Twee weken geleden zette hij de actie 'Wij kopen KLM' op. Hij roept particulieren en bedrijven op om geld in te leggen voor de transactie. In het bijzonder pensioenfondsen en ABN Amro ziet hij als logische partijen om aan te haken.

"Pensioenfondsen krijgen het verwijt dat ze te weinig investeren in de Nederlandse economie", zo legt hij uit. "Dit is een kans om te investeren in de luchtvaartmaatschappij.

Over de expliciete keuze voor ABN Amro zegt hij: "Die gaat nu weer naar de beurs. De redding van de bank heeft de samenleving zes miljard euro gekost. Het is tijd dat ABN Amro iets terugdoet."

Als aanleiding voor zijn initiatief noemt Bobbe het grote belang van KLM voor de Nederlandse economie en de hachelijke positie van het merk binnen Air France KLM. Er wordt gevreesd dat het kwakkelende bedrijf KLM zal ontmantelen om de Franse tak overeind te kunnen houden. Dat kan in Nederland tienduizenden banen en toeleveranciers de kop kosten.

Het totale belang van de Mainport Amsterdam betreft maar liefst 170.000 arbeidsplaatsen. Al langer zijn er pleidooien om de overheid te laten participeren in de zwakke moedermaatschappij. Als aandeelhouder zou de staat moeten voorkomen dat KLM kopje onder gaat binnen Air France KLM.

"Er is een kleine miljard euro nodig om KLM te kunnen uitkopen", denkt Bobbe. "Dan is er nog eens 2,3  miljard euro nodig voor herfinanciering van de schuld. Dat is te doen. Als ik 500 miljoen bij elkaar kan halen van pensioenfondsen, bedrijven en particulieren, dan komt de rest ook wel. Er heeft zich ook al een groot investeringsfonds gemeld."

KLM zal na de koop ondergebracht worden in een stichting. "Die treedt op als aandeelhouder. De huidige RvB van KLM zou moeten aanblijven in mijn optiek", zegt Bobbe. Heeft zijn achtergrond als registeraccountant invloed op zijn keuze of op de uitvoering van zijn plan? Bobbe denkt van niet. "Dat denk ik niet. Ik ben weliswaar RA, maar al jaren doe ik geen controlewerk meer. Wat ik wel merk, is dat ik wel serieus wordt genomen. Het is niet zomaar een wild idee."

Behalve toejuichingen is er ook scepsis. Emeritus hoogleraar luchtvaarteconomie Hugo Roos denkt dat de overname zal sneuvelen vanwege de beschermingsconstructie die Air France KLM  heeft aangelegd. "Door deze bescherming kun je KLM dus ook niet uitkopen bij Air France. De rechten van KLM zitten in een stichting en kunnen op dit moment niet zomaar worden losgeweekt."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.