Nieuws

Dijsselbloem wuift kritiek op De Brauw weg

In het onderzoek van Alex Brenninkmeijer naar het functioneren van advocatenkantoor De Brauw in de aanbestedingsrel bij de NS staat onder meer dat voormalig topman Tim Huges onderzoek van De Brauw heeft kunnen beïnvloeden. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zegt echter nog steeds niet te twijfelen aan het werk van De Brauw.

Verschillende onderzoeken naar de rol van de NS bij de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg en naar het functioneren van advocatenkantoor De Brauw werpen volgens Dijsselbloem "geen nieuw licht op de zaak". Dijsselboem heeft de onderzoeken vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het gaat om een onderzoek door advocatenkantoor De Brauw en twee second opinions waarin het onderzoek van De Brauw tegen het licht is gehouden. Dijsselbloem had zelf om die tegenonderzoeken gevraagd omdat De Brauw ook de huisadvocaat is van NS. Hij wilde voorkomen dat dat reden zou kunnen zijn om te twijfelen aan de integriteit en kritische houding van De Brauw.

Volgens Dijsselbloem is de procedure met onder meer een eerste en een tweede onderzoeksversie van de kant van De Brauw "niet helemaal vlekkeloos verlopen". Maar de tegenonderzoekers (oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer en oud-rechter Wil Tonkens) "doen inhoudelijk niets af aan de kwaliteit van het onderzoek van De Brauw". De belangrijkste conclusie van Brenninkmeijer is volgens Dijsselbloem dat alle feiten nu op tafel liggen voor een publieke verantwoording en het onderzoek kan worden gesloten.

Het Financieele Dagblad interpreteert het rapport van Brenninkmeijer echter anders en zegt dat het "scherpe kritiek" bevat op de werkwijze van De Brauw. Zo schrijft Brenninkmeijer in het rapport dat "de schijn van partijdigheid die bij de totstandkoming van het eerst rapport ontstaan is, niet is opgeheven". De Brauw zou onvoldoende de regie hebben gehad in het onderzoek, waardoor Huges het kon beïnvloeden. Daarnaast heeft het onderzoek ook geleden onder de betrokkenheid van NS bij de ontslagzaken van NS-bestuurders.

De Brauw schreef in het voorlopig rapport dat er geen aanwijzingen waren voor betrokkenheid van de NS-top bij de aanstelling van een medewerker van een concurrent van NS. Dat is in de definitieve versie verdwenen. De Brauw constateert dat verklaringen van toenmalig NS-topman Timo Huges over contacten met NS-dochter Qbuzz "onjuist en onvolledig" waren.

Dijsselbloem en de raad van commissarissen van NS vonden dat in juni ook, waarna Huges werd ontslagen. Door fouten in de ontslagprocedure moest de NS alsnog een schikking treffen met Huges en hem 175.000 euro betalen.

Bron: ANP/FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.