Opstelten: onderzoek naar aanbestedingen Ordina
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie laat onderzoeken of ambtenaren van zijn ministerie zich in hun contacten met it-bedrijf Ordina hebben gehouden aan de integriteitsregels. Het televisieprogramma Zembla zegt woensdag met nieuwe onthullingen te komen.
Korpschefs van de politie, een officier van justitie en tal van andere topambtenaren van diverse ministeries lieten zich tussen 2005 en 2010 fêteren door ICT-leverancier Ordina. Dat meldt het televisieprogramma Zembla, dat hier woensdagavond een uitzending aan besteedt. Zembla baseert zich op e-mailverkeer van Ordina met betreffende ambtenaren en op een anonieme voormalige medewerker van het bedrijf.
Ordina rapporteerde vandaag de resultaten van een intern fraude-onderzoek, verricht door De Brauw Blackstone Westbroek, ingesteld na een eerdere uitzending van Zembla oktober vorig jaar. In reactie daarop heeft minister Opstelten het onderzoek naar ambtenaren van zijn ministerie aangekondigd. In de betreffende periode probeerden medewerkers van Ordina overheidsaanbestedingen te beïnvloeden door ambtenaren gunstig te stemmen met golfpartijen, diners en het bijwonen van sportevenementen als voetbalwedstrijden en het toenmalige Ordina Open-tennistoernooi.
Tot op de bodem
Opstelten stelt dat hij de signalen serieus neemt en tot op de bodem laat uitzoeken of de integriteitsregels zijn overtreden. "Waar nodig worden personele maatregelen genomen. Als sprake is van mogelijk gepleegde strafbare feiten, wordt aangifte gedaan. Dit kan leiden tot een strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie.''
Volgens Opstelten moet elke medewerker van zijn ministerie terughoudend omgaan met uitnodigingen van externe partijen. "Het moet functioneel, sober en doelmatig zijn. Bovendien dienen medewerkers op elk niveau deze te allen tijde openlijk te bespreken.'' Niet-integer gedrag zal in hij geen geval tolereren.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) doet op dit moment al onderzoek naar eventuele schendingen van het mededingingsrecht. Nieuwe informatie hierover wordt zo nodig aan de ACM overgedragen, aldus Opstelten.
Label
Zembla zegt dat "een groot aantal topambtenaren in weerwil van geldende gedragscodes op de uitnodigingen van Ordina inging''. Ordina zou destijds precies hebben geweten welke ambtenaren beslisten over de aanbestedingen. Deze ambtenaren moesten "bewerkt"' worden. In speciale databases werd van elke ambtenaar bijgehouden hoeveel invloed hij had op een beslissing.
Ook kregen ambtenaren van Ordina een label. Sommigen waren neutraal, anderen stonden negatief tegenover het bedrijf. Een aantal ambtenaren kreeg het label 'sponsor'.
Een woordvoerder van Ordina wilde geen inhoudelijk commentaar geven. "We moeten eerst de uitzending bekijken." Ordina-topman Stépan Breedveld liet eerder op de dag weten dat het bedrijf niet in de uitzending van Zembla aan het woord komt. Het concern heeft wel op vragen van Zembla gereageerd.
(Bron: ANP)