Nieuws

'Werkgroep heeft geen concessies gedaan'

De werkgroep Toekomst Accountantsberoep heeft in de discussies met de stuurgroep "niets laten vallen" van de oorspronkelijke voorstellen.

Het rapport van de werkgroep - In het Publiek Belang - is vanochtend tijdens een persconferentie in Nieuwspoort aangeboden aan de voorzitter van de vaste Kamercommissie van Financiën, Pieter Duisenberg (VVD). Werkgroepvoorzitter Marie-Pauline Lauret ging daarna in op vragen over de totstandkoming van de voorstellen, waarbij ze onder meer het 'generatieverschil' noemde tussen de werkgroep en de stuurgroep. "Wij hebben in alle vrijheid en zelfstandigheid dit rapport kunnen opstellen.

Als jonge accountants konden we daarbij uitgaan van een ideaalbeeld: hoe zou het beroep er in onze ogen moeten uitzien? De discussies met de stuurgroep gingen vooral over de hobbels die je tegenkomt om dat ideaalbeeld te verwezenlijken, gegeven de huidige situatie." Op de vraag welke concessies dan gaandeweg gedaan zijn, antwoordde ze: "Geen. We hebben niets laten vallen."

Bloed

Duisenberg zei te beseffen dat het rapport "bloed, zweet en tranen" had gekost, maar hij was "blij" dat de door de politiek geworpen handschoen "met verve is opgepakt door de beroepsgroep". "Het resultaat is dat dit geen papieren tijger is. De voorstellen worden breed gedragen door de sector. We weten allemaal welke belangrijke rol vertrouwen speelt in onze samenleving en de accountant is daar een van de pilaren van."

Rode draad

In een korte presentatie vooraf schetste werkgroeplid Arjan Brouwer de grote lijn in het rapport. "Kwaliteit is de rode draad: het creëren van een cultuur waarin kwaliteit centraal staat", aldus Brouwer. "Er komt een raad van commissarissen bij alle kantoren met een oob-vergunning, die voor het grootste deel externe leden heeft. Bestuurders zullen vooral moeten besturen. Hun beloning wordt winstonafhankelijk en de beloning van de partners zal gebaseerd moeten zijn op het leveren van kwaliteit." De kwaliteit van de controles moet met name hoger worden doordat partners meer tijd gaan besteden aan de controle (een lagere leverage), en doordat meer uren worden besteed aan de controle.

Verder wordt onder meer voorgesteld dat de accountant explicieter en uitgebreider rapporteert over de continuïteit van de onderneming en, richting de commissarissen, intensiever rapporteert over fraude en fraudesignalen.

Signalen

Gevraagd naar de verhouding tussen het toezicht door de AFM en het werk van een nieuw op te richten onafhankelijk onderzoeksinstituut, zei Brouwer dat de sector zichzelf te allen tijde moet willen verbeteren en daarbij "niet alleen op signalen van de toezichthouder moet afgaan". "Het werk van het instituut moet tot concrete verbeteringen leiden. Uit het toezicht door de AFM zal dan vervolgens blijken of de verbeteringen ook echt gerealiseerd worden."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.