'Werkgroep heeft geen concessies gedaan'
De werkgroep Toekomst Accountantsberoep heeft in de discussies met de stuurgroep "niets laten vallen" van de oorspronkelijke voorstellen.
Het rapport van de werkgroep - In het Publiek Belang - is vanochtend tijdens een persconferentie in Nieuwspoort aangeboden aan de voorzitter van de vaste Kamercommissie van Financiën, Pieter Duisenberg (VVD). Werkgroepvoorzitter Marie-Pauline Lauret ging daarna in op vragen over de totstandkoming van de voorstellen, waarbij ze onder meer het 'generatieverschil' noemde tussen de werkgroep en de stuurgroep. "Wij hebben in alle vrijheid en zelfstandigheid dit rapport kunnen opstellen.
Als jonge accountants konden we daarbij uitgaan van een ideaalbeeld: hoe zou het beroep er in onze ogen moeten uitzien? De discussies met de stuurgroep gingen vooral over de hobbels die je tegenkomt om dat ideaalbeeld te verwezenlijken, gegeven de huidige situatie." Op de vraag welke concessies dan gaandeweg gedaan zijn, antwoordde ze: "Geen. We hebben niets laten vallen."
Bloed
Duisenberg zei te beseffen dat het rapport "bloed, zweet en tranen" had gekost, maar hij was "blij" dat de door de politiek geworpen handschoen "met verve is opgepakt door de beroepsgroep". "Het resultaat is dat dit geen papieren tijger is. De voorstellen worden breed gedragen door de sector. We weten allemaal welke belangrijke rol vertrouwen speelt in onze samenleving en de accountant is daar een van de pilaren van."
Rode draad
In een korte presentatie vooraf schetste werkgroeplid Arjan Brouwer de grote lijn in het rapport. "Kwaliteit is de rode draad: het creëren van een cultuur waarin kwaliteit centraal staat", aldus Brouwer. "Er komt een raad van commissarissen bij alle kantoren met een oob-vergunning, die voor het grootste deel externe leden heeft. Bestuurders zullen vooral moeten besturen. Hun beloning wordt winstonafhankelijk en de beloning van de partners zal gebaseerd moeten zijn op het leveren van kwaliteit." De kwaliteit van de controles moet met name hoger worden doordat partners meer tijd gaan besteden aan de controle (een lagere leverage), en doordat meer uren worden besteed aan de controle.
Verder wordt onder meer voorgesteld dat de accountant explicieter en uitgebreider rapporteert over de continuïteit van de onderneming en, richting de commissarissen, intensiever rapporteert over fraude en fraudesignalen.
Signalen
Gevraagd naar de verhouding tussen het toezicht door de AFM en het werk van een nieuw op te richten onafhankelijk onderzoeksinstituut, zei Brouwer dat de sector zichzelf te allen tijde moet willen verbeteren en daarbij "niet alleen op signalen van de toezichthouder moet afgaan". "Het werk van het instituut moet tot concrete verbeteringen leiden. Uit het toezicht door de AFM zal dan vervolgens blijken of de verbeteringen ook echt gerealiseerd worden."
Gerelateerd
NBA heeft handschoen kwartiermakers 'met voorrang' opgenomen
De NBA rapporteert in een brief aan de minister van Financiën over de voortgang van de aanbevelingen van de Kwartiermakers toekomst accountancysector. De beroepsorganisatie...
Pheijffer: 'Laat accountancy niet alleen aan accountants over'
Volgens hoogleraar Marcel Pheijffer zijn minder regels en verlaging van de opleidingseisen voor het accountantsberoep niet de oplossing voor de sector.
Meer krassen, meer moed
Het accountantsberoep is niet gewend om het open gesprek te voeren over fouten en leert er daarom niet van. Berry Wammes gunt accountants 'in het veld' en ook bestuurders...
Waar maak jij je druk om?
Waarom spreken zo weinigen binnen het accountantsberoep zich uit, vraagt Pieter de Kok zich af. Het beroep zou gebaat zijn bij meer tegengeluid, boosheid en compassie.
Verbeterplan accountantssector is tien jaar oud
Precies tien jaar geleden, op 25 september 2014, bood de accountantssector aan de politiek het verbeterplan 'In het publiek belang' aan. Dat plan moest zorgen voor...