Nieuws

Adviesorgaan VS ontraadt belegging in beursgenoteerde Chinese internetbedrijven

De U.S.-China Economic and Security Review Commission raadt beleggers af om in Chinese internetbedrijven te stappen die in de VS een beursnotering aanvragen. Beleggers lopen veel risico hun investering kwijt te raken.

Dat staat in een recent gepubliceerd rapport van het onderzoeks- en adviesorgaan, dat in 2000 door het Amerikaanse Congres is ingesteld. De Review Commission onderzocht de beursgang in de VS van een aantal grote Chinese internetbedrijven, zoals Baidu, Renren, Weibo, Alibaba en JD.com.

De waarschuwing volgt een dikke maand nadat bekend werd dat Alibaba, een van de grootste Chinese internetbedrijven, de gang naar de Amerikaanse beurs wil maken. Het bedrijf heeft een waarde van 120 miljard euro, waarvan twaalf procent vrij verhandelbaar zou gaan worden.

Het advies is een nieuw hoofdstuk in gekibbel tussen de VS en China over toezicht op Chinese beursfondsen in de VS. Toezichthouders in de VS eisen financiële informatie over de beursfondsen in kwestie, terwijl China het toezicht in eigen hand wil houden. Toezichthoudende instanties in beide landen zijn hierover in gesprek, maar voortdurend zijn er nieuwe schermutselingen.

Internationale accountantskantoren zitten klem tussen de twee grootmachten, die beide hun eigen regels voor financieel toezicht laten prevaleren bij de Chinese beursfondsen.

Het gebrekkig inzicht in de financiële huishouding van Chinese beursfondsen in de VS is een obstakel voor het Chinese bedrijfsleven. Zo erkende Alibaba in mei dat zij vertrouwen van beleggers kan verliezen doordat Amerikaanse toezichthouders niet in de gelegenheid zijn om de boeken van het bedrijf in te zien. De geplande beursgang kan hierdoor in het geding komen.

Chinese bedrijven hebben toegang tot de Westerse  kapitaalmarkt nodig om te groeien. Chinese banken zouden onvoldoende vermogen hebben om hen te financieren.

De Review Commission constateert dat ondanks de beursgang in de VS de werkelijke zeggenschap over de Chinese internetbedrijven in Chinese handen blijft. Dit is een gevolg van de juridische constructies die de beursfondsen in kwestie gebruiken, een variable intererst entity (VIE).

Via een VIE verkrijgen beleggers wel eigendom, maar geen zeggenschap in een beursgenoteerd bedrijf. Veel VIE's bevinden zich in belastingparadijzen. Het adviesorgaan waarschuwt dat via de VIE-constructies de Chinese internetbedrijven met een Amerikaanse beursnotering nog gewoon in Chinese handen zijn.

"This intricate ruse is a way of making the business appear to be Chinese-owned to Chinese regulators while claiming to be a foreign-owned business to foreign investors", aldus de Review Commission. "Neither claim is technically true, and the arrangement is highly risky and potentially illegal in China."

Een groot risico is dat de VIE-constructies niet worden erkend door de Chinese overheid. Een rechter kan er eenvoudig een streep door zetten. "The contracts are only binding and enforceable if Chinese courts are willing to uphold them. A major risk is that the Chinese shareholder will steal the entity, ignoring the legal arrangements on which the system is based."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.