Nieuws

'Geen rechtvaardiging voortzetting wkr in huidige vorm'

De werkkostenregeling (wkr) in zijn huidige vorm leidt niet tot eenvoudiger regelgeving en ook niet tot vermindering van administratieve lasten.

Dat concluderen onderzoekers van het Fiscaal Economisch Instituut (FEI) van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) in een rapport van NEMACC, het samenwerkingsverband tussen de EUR en de NBA.

Met name de uitgangspunten voor het vaststellen van de fiscale behandeling van de verschillende kostensoorten zijn onduidelijk, stelt het onderzoek. Bij handhaving van de regeling moet daarin verbetering worden gebracht.

De kosten bij overgang naar de werkkostenregeling worden vooral bij het mkb als hoog ervaren, "hetgeen met name nu de regeling geen echte voordelen lijkt op te leveren een belangrijk bezwaar is", aldus de onderzoekers.

"Dit pleit er voor om naast de werkkostenregeling (indien die blijft gehandhaafd) de regeling inzake vergoedingen/verstrekkingen te continueren totdat een duidelijk vereenvoudigde variant van de werkkostenregeling is vormgegeven."

Bedrijven moeten uiterlijk 1 januari 2015 overstappen op de werkkostenregeling. Het was aanvankelijk de bedoeling dat het wetsvoorstel met aanpassingen van de regeling in het najaar van 2013 zou worden gepubliceerd, maar dat is nog steeds niet gebeurd. Daarom moet er volgens het rapport rekening mee worden gehouden dat de overgangsregeling wordt verlengd tot 2016.

De vereenvoudigde variant van de regeling zou overzichtelijker en eenduidiger moeten zijn. Over de wijzigingen moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen, vinden de onderzoekers.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.