Nieuws

Zorgfinancials verwachten accountantsverklaring met beperking

Zorgfinancials van GGZ instellingen en ziekenhuizen verwachten geen volledig goedkeurende accountantsverklaring te krijgen en bevestigen hiermee de recente berichten uit verschillende media.

Uit de Financiële Zorgthermometer, een onderzoek dat elk kwartaal wordt uitgevoerd door Finance Ideas onder de ruim negenhonderd leden van HEAD, de vereniging van financiële deskundigen in de zorgsector, blijkt dat maar liefst 60% van de zorgfinancials in deze sectoren een accountantsverklaring met beperkingen verwacht.  

15% van de ziekenhuizen verwacht zelfs geen goedkeuring. Dit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de onduidelijkheden rondom de omzetbepaling.

Noodklok

De toegenomen complexiteit van het aangepaste bekostigingsysteem en de daaruit voortvloeiende onzekerheden rondom de omzetbepaling hebben behoorlijk wat stof doen opwaaien in de geestelijke gezondheidszorg en ziekenhuissector.

Accountants en zorginstellingen luiden massaal de noodklok. Ook uit de meest recente Financiële Zorgthermometer blijkt dat zorgfinancials uit deze sectoren de gesprekken met de accountant met weinig vertrouwen tegemoet zien.

Afwaardering

Verder leiden de recente ontwikkelingen in de zorg ertoe dat de jaarlijkse discussie met de accountant over de impairment actueler is dan ooit. Door het scheiden van wonen en zorg, lagere bezetting en druk op de tarieven speelt de bedrijfswaarde van het vastgoed een steeds grotere rol en leidt dit vaker tot een afwaardering.

Circa een derde van alle zorginstellingen geeft aan een afwaardering te verwachten. Voor de gehandicaptenzorg- en GGZ instellingen ligt dit zelfs boven de 50%. De afwaarderingen leiden tot een verdamping van het resultaat.

Gemiddeld verwachten de zorginstellingen dat de omvang van de afwaardering circa 2% van de omzet bedraagt. Dit betekent voor de sector een totale afwaardering van circa € 350 miljoen.

Maatregelen

"Het uitblijven van een volledig goedkeurende accountantsverklaring bij GGZ instellingen en ziekenhuizen is verontrustend", stelt Ellen Kalkhoven, voorzitter van HEAD. "De NZa, accountants en zorginstellingen moeten zo snel mogelijk om de tafel voor een gezamenlijke structurele oplossing. De HEAD vereniging stelt de kennis van haar leden beschikbaar om te komen tot oplossingen."

Ook Pim Diepstraten, directeur zorg Finance Ideas dringt aan op maatregelen: "Gezien de lage marges van zorginstellingen zijn de verwachte afwaarderingen zorgelijk. Adequaat bijsturen is noodzakelijk en rigoureuze maatregelen zijn onontkomelijk. Dit gaat leiden tot verdere gevolgen voor personeel en cliënt."

Woordvoerster Pauline Fuhri van Actiz, de brancheorganisatie van ondernemers in de zorg, liet onlangs weten dat zorginstellingen geen problemen met de goedkeuring van jaarrekeningen ervaren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.