Nieuws

Opstelten draait schikking KPMG niet terug

"Ik sta achter die beslissing en de afwegingen die ik daarbij heb gemaakt. Van het terugdraaien hiervan kan geen sprake zijn."

Dat antwoordt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie op begin januari 2014 door de SP gestelde Kamervragen. De SP wil dat de schikking tussen het Openbaar Ministerie en KPMG in de Ballast Nedam-zaak wordt teruggedraaid. Door akkoord te gaan met de schikking van in totaal zeven miljoen euro, eind december 2013, wist KPMG strafrechtelijke vervolging wegens het verhullen van de betaling van steekpenningen door controleklant Ballast Nedam te voorkomen. 

Opstelten legt in zijn antwoord uit waarom hij heeft ingestemd met de schikking en verwijst onder meer naar het feit dat veel betrokkenen inmiddels niet meer bij KPMG werken en het kantoor bovendien repressieve én preventieve maatregelen heeft genomen naar aanleiding van de zaak. 

"Ik ben van oordeel dat deze hoge transactie, na afweging van alle belangen, een passende afdoening vormt. Met de aanzienlijke geldboete en ontneming en de publieke bekendheid daarvan worden de strafdoelen repressie en preventie gediend en wordt vervolgingscapaciteit efficiënt ingezet. Met deze afdoening wordt voldoende recht gedaan aan de ernst van de strafbare feiten en de maatschappelijk verontwaardiging daarover", aldus de minister. 

"Verder is van belang dat ook door de strafrechter aan een rechtspersoon slechts een financiële sanctie kan worden opgelegd en dat eerder ook aan Ballast Nedam een hoge transactie is aangeboden." 

Dat in de periode waarin de feiten zich afspeelden de parlementaire enquête bouwfraude plaatsvond, waarin schaduwboekhoudingen een prominente rol speelden, speelde volgens Opstelten wel een rol in de waardering van de feiten. Maar de clementieregeling waar de SP in haar vragen aan refereerde en waar KPMG geen gebruik van heeft gemaakt gold alleen voor de aanpak van kartels door de Autoriteit Consument en Markt en is niet van toepassing op de strafrechtelijke afdoening van een zaak. "Dit aspect heeft daarom geen rol gespeeld bij de beoordeling van de hoge transactie." 

Opstelten ging ook nog in op aanvullende vragen die de SP op 14 januari 2014 stelde over de zaak. Daarin vroeg de partij, naar aanleiding van berichten dat de top van KPMG al tien jaar op de hoogte is van de omkopingsaffaire, of de eventuele betrokkenheid van de toenmalige en huidige top en eventuele andere KPMG-functionarissen wordt onderzocht. 

Opstelten: "Eind 2013 is het strafrechtelijke onderzoek tegen KPMG met een transactie afgesloten. Het strafrechtelijke onderzoek naar drie verdachte accountants van KPMG wordt voortgezet. Om dit nog lopende onderzoek niet te schaden kan ik de specifieke vragen die u stelt nu niet beantwoorden."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.