Kerkelijke transparantie maakt rode cijfers bisdommen zichtbaar
De zeven Nederlandse bisdommen leden samen meer dan vier miljoen euro verlies op een totaal inkomen van dertig miljoen. Het is de eerste keer dat de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland inzage geeft in de eigen financiën.
De kerkelijke financiën hebben de aandacht getrokken van de media. NRC Handelsblad berichtte er vandaag over en morgen staan ze centraal in het tv-programma Brandpunt Reporter van KRO.
De jaarverslagen van de zeven Nederlandse bisdommen laten zien dat er een gezamenlijk verlies werd geleden van 4,3 miljoen euro in 2012. De totale inkomsten waren 30,1 miljoen euro. Het grootste verlies was voor het bisdom Rotterdam (2,2 miljoen euro).
Bisdom Rotterdam heeft met ruim 41 miljoen euro ook de grootste reserve van alle Nederlandse bisdommen. Die hebben gezamenlijk een reserve van 91,5 miljoen euro.
De openheid volgt door meer financiële transparantie in het Vaticaan. In 2012 gaf het Vaticaan voor het eerst inzicht in de financiën en een jaar later volgde het eerste jaarverslag van het Instituut voor Religieuze Werken, de staatsbank van het Vaticaan. De bank lanceerde ook een website.
Zorgen
De oorzaak van de verliezen in Nederland komen door een lagere afdracht van parochies en hogere uitgaven, onder andere door vergoedingen aan misbruikslachtoffers. Bijzonderheden hierover ontbreken in de jaarverslagen. Zo is niet duidelijk hoeveel er nog uitgekeerd gaat worden.
Uit de jaarverslagen blijkt dat de bisdommen zich zorgen maken. Zo zou de continuïteit van de kerk in de Randstad gevaar lopen. Er zijn ook bisdommen die beter draaien, met name bisom Utrecht. Dat maakte een winst van meer dan zeven ton, ook al was die overwegend te danken aan een eenmalige gift.
De bisdommen reorganiseren al jarenlang. Daarbij worden parochies samengevoegd en kerken gesloten. Toch maken de bisdommen zich zorgen over de alsmaar dalende afdracht van parochies. Die zouden zelf draaien met verlies.