Nieuws

'Accountants en adviseurs in aparte bedrijven'

Paul Frentrop, hoogleraar corporate governance aan Nyenrode, vindt dat Paul Koster "een groot punt" heeft met zijn pleidooi voor afsplitsing van de adviestakken van de grote accountantskantoren.

Dat zegt Frentrop in Het Financieele Dagblad van vandaag. Hij reageert daarmee op de opiniebijdrage ‘Adviesgroei vraagt andere structuur accountantsfirma's' van Koster op Accountant.nl. Daarin betoogde de voormalig AFM-bestuurder, tot eind 2013 voorzitter van het bestuur van de financiële toezichthouder van Dubai, dat de huidige bestuursstructuur van de grote accountantskantoren niet langer houdbaar is. 

"Het bestuur van de kantoren moet zich ervan bewust zijn dat de groei van de adviespraktijk tot lastige afwegingen kan leiden", licht Koster vandaag toe in Het Financieele Dagblad. "Die afwegingen zijn in de controlepraktijk principieel anders dan in de adviespraktijk en dat wordt in de toekomst alleen maar lastiger."

Gezien de toenemende spanning tussen de controle- en adviespraktijken van de grote kantoren, kunnen de adviestakken volgens hem het beste worden afgesplitst en vervolgens naar de beurs worden gebracht. 

"Als je een publieke taak hebt, kun je niet tegelijk ook commerciële diensten verlenen", zegt Frentrop over Kosters voorstel. Toch ziet hij de huidige situatie niet snel veranderen. "De kantoren zullen het zelf niet doen. De manier om advies te verkopen is via de publieke functie. En de wetgever heeft het een beetje gedaan, maar niet echt doorgezet." 

In een redactioneel commentaar noemt het FD het voorstel van Koster ‘logisch', al zal het er volgens de krant voorlopig niet van komen: "Nu zullen de kantoren aanvoeren dat de wetgever al in de oplossing van dit probleem heeft voorzien: een verbod op de combinatie van advies en controle bij hetzelfde bedrijf. Dat biedt echter beperkt soelaas. Want de wet schrijft ook voor dat bedrijven eens in de acht jaar van kantoor moeten wisselen. Dat geeft kantoren de mogelijkheid om de adviseurs naar binnen te sturen zodra de accountants vertrokken zijn, en vice versa. Wat doet dat met de onafhankelijkheid van de accountant in het laatste jaar voor zijn vertrek? En moet de accountant straks toch niet weer het werk van zijn collega-adviseur controleren?" 

Zowel op Nederlands als op Europees niveau is de combinatie van advies en controle via wetgeving aan banden gelegd, of gaat dat gebeuren, maar een bestuurlijke scheiding is in de politieke discussie nergens aan de orde.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.