'Accountants en adviseurs in aparte bedrijven'
Paul Frentrop, hoogleraar corporate governance aan Nyenrode, vindt dat Paul Koster "een groot punt" heeft met zijn pleidooi voor afsplitsing van de adviestakken van de grote accountantskantoren.
Dat zegt Frentrop in Het Financieele Dagblad van vandaag. Hij reageert daarmee op de opiniebijdrage ‘Adviesgroei vraagt andere structuur accountantsfirma's' van Koster op Accountant.nl. Daarin betoogde de voormalig AFM-bestuurder, tot eind 2013 voorzitter van het bestuur van de financiële toezichthouder van Dubai, dat de huidige bestuursstructuur van de grote accountantskantoren niet langer houdbaar is.
"Het bestuur van de kantoren moet zich ervan bewust zijn dat de groei van de adviespraktijk tot lastige afwegingen kan leiden", licht Koster vandaag toe in Het Financieele Dagblad. "Die afwegingen zijn in de controlepraktijk principieel anders dan in de adviespraktijk en dat wordt in de toekomst alleen maar lastiger."
Gezien de toenemende spanning tussen de controle- en adviespraktijken van de grote kantoren, kunnen de adviestakken volgens hem het beste worden afgesplitst en vervolgens naar de beurs worden gebracht.
"Als je een publieke taak hebt, kun je niet tegelijk ook commerciële diensten verlenen", zegt Frentrop over Kosters voorstel. Toch ziet hij de huidige situatie niet snel veranderen. "De kantoren zullen het zelf niet doen. De manier om advies te verkopen is via de publieke functie. En de wetgever heeft het een beetje gedaan, maar niet echt doorgezet."
In een redactioneel commentaar noemt het FD het voorstel van Koster ‘logisch', al zal het er volgens de krant voorlopig niet van komen: "Nu zullen de kantoren aanvoeren dat de wetgever al in de oplossing van dit probleem heeft voorzien: een verbod op de combinatie van advies en controle bij hetzelfde bedrijf. Dat biedt echter beperkt soelaas. Want de wet schrijft ook voor dat bedrijven eens in de acht jaar van kantoor moeten wisselen. Dat geeft kantoren de mogelijkheid om de adviseurs naar binnen te sturen zodra de accountants vertrokken zijn, en vice versa. Wat doet dat met de onafhankelijkheid van de accountant in het laatste jaar voor zijn vertrek? En moet de accountant straks toch niet weer het werk van zijn collega-adviseur controleren?"
Zowel op Nederlands als op Europees niveau is de combinatie van advies en controle via wetgeving aan banden gelegd, of gaat dat gebeuren, maar een bestuurlijke scheiding is in de politieke discussie nergens aan de orde.
Gerelateerd
PwC beperkt advieswerk voor controleklanten in VS
PwC wil het advieswerk bij Amerikaanse controlecliënten gaan beperken, om mogelijke belangenconflicten te voorkomen.
'Komst Grapperhaus bij Deloitte geen bedreiging voor advocaten'
De benoeming van voormalig minister van Justitie en oud-Allen & Overy-partner Ferdinand Grapperhaus als nieuwe topman van Deloitte Legal is momenteel geen grote...
Grapperhaus nieuwe topman Deloitte Legal
Deloitte heeft oud-minister Ferd Grapperhaus benoemd als nieuwe topman van Deloitte Legal, de juridische dienstverleningstak van de organisatie.
'Partijdigheid accountants is vaak onbewust'
Accountants hebben sterke prikkels om hun klanten gelukkig te houden. Dat gebeurt niet altijd bewust, maar het is wel een van de belangrijke oorzaken van boekhoudschandalen.
Pheijffer: 'Scheiding controle en advies is logische ontwikkeling'
De plannen van de internationale EY-organisatie om controle en advies te scheiden, passen in een al langer lopende discussie. Dat stelt hoogleraar Marcel Pheijffer...