'Young profs, draag zelf bij aan cultuurverandering'
Young profs kunnen zelf bijdragen aan cultuurverandering binnen accountantsorganisaties. Signaleer ongewenst gedrag, spreek collega's en bestuurders hierop aan, leid assistenten goed op en wordt actief in de beroepsorganisatie.
Dat was de boodschap van AFM-bestuurder Gerben Everts en Marie-Pauline Lauret (Werkgroep Toekomst Accountantsberoep) aan de NBA Young Profs tijdens een debat over de cultuur binnen accountantsorganisaties. "Jij bent de kracht tot verandering", aldus Lauret.
Eind september verscheen het rapport van de werkgroep Toekomst accountantsberoep. De werkgroep stelt dat er een andere cultuur nodig is binnen de accountancy om het vertrouwen in de sector te herstellen. Voor de NBA Young Profs is het thema cultuur één van de drie pijlers. Op 30 oktober* gingen young profs met Gerben Everts en Marie-Pauline Lauret onder leiding van Olof Bik (Nyenrode) in debat over die cultuur.
Ritselruimte
De richtlijnen voor verslaglegging laten ruimte voor interpretatie. Dit kan wel eens de opening geven tot onderhandelingen tussen onderneming en accountants over wat correct is.
"Dat moeten we natuurlijk niet willen", zegt Everts. Op de vraag van gespreksleider Olof Bik of deze 'ritselruimte' moet worden weggenomen, antwoordt Lauret: "De regelgeving is het kader waar binnen je opereert. Er is ruimte voor professional judgement. Daar is in principe niets mis mee. De vraag is hoe ga je hier zelf mee om? Wat deugt voor jou? Pak hier proactief je rol in."
Splitsing commercieel en vaktechnisch budget
"Commercie en kwaliteit gaan niet samen, tenzij je kwaliteit gebruikt om je als kantoor te onderscheiden. Als je inzet op kwaliteit, volgt het commercieel succes vanzelf", zegt zij.
In de praktijk staat kwaliteit echter niet altijd voorop. Een aantal young profs mag bij controles niet de uren besteden die nodig zijn om kwaliteit te kunnen leveren. Ook worden ze beoordeeld op commerciële activiteiten. Een van de young profs geeft aan hierdoor bij een groot kantoor te zijn vertrokken.
"Het piramidemodel van de kantoren is gericht op maximaal resultaat met zo weinig mogelijk inspanning", aldus Everts. "Het partnerinkomen moet het resultaat zijn van goed ondernemerschap. Ondanks de problemen in de sector werd te lang gestreefd naar instandhouding van een hoog inkomen. Elk ander bedrijf zou zeggen dat er nu juist geïnvesteerd moet worden."
Bik vat samen: "Er moet een splitsing zijn tussen het commercieel budget en het vaktechnisch budget."
Huidige bestuurders
Marie-Pauline Paulet had bij de bespreking van het rapport 'In het publiek belang' graag meer bestuurders gezien. "Kantoren waren wel vertegenwoordigd maar niet altijd door een bestuurder."
AFM-bestuurder Everts noemt dit als signaal voor de toon aan de top wel belangrijk. De komende nieuwe NBA-voorzitter, Pieter Jongstra, met wie hij al jaren een goede werkrelatie heeft, zal gezien zijn jarenlange bestuursrol bij een van de big four kantoren (EY) wat Everts betreft extra inzet moeten tonen voor het doorvoeren van de nodige cultuurverandering. "Hij begint met een achterstand."
Op de vraag of het terecht is dat Jan Hommen in de media stelt dat er strenge maatregelen zullen worden genomen tegen KPMG-partners die een onvoldoende scoorden, antwoordt hij: "Het is niet fair om te wijzen op de rotte appels. Het bestuur moet zelf verantwoordelijkheid nemen."
Geen angstcultuur
Gerben is er van overtuigd dat de AFM niet bijdraagt aan een angstcultuur. "De AFM en de accountant hebben een gezamenlijk doel: kwaliteit. De AFM is een schakel in de keten. Daar moet je niet bang voor zijn."
Een young prof vult aan: "Wees trots op je dossiers. Twijfel niet aan je onderbouwing. Sta voor je zaak en weet het goed uit te leggen aan de reviewer."
Tijd rijp voor verandering
Het merendeel van de young profs zegt na het debat te geloven zelf het verschil te kunnen maken wat betreft de cultuur binnen hun kantoor. De anderen zijn bang dat het na verloop van tijd business as usual wordt.
Everts heeft er vertrouwen in en benadrukt: "Er is al veel veranderd. De noodzaak voor verandering wordt niet meer ontkend en er is politiek en maatschappelijk draagvlak voor."
* Door een misverstand is dit verslag niet eerder als bericht geplaatst.
Gerelateerd
Meer krassen, meer moed
Het accountantsberoep is niet gewend om het open gesprek te voeren over fouten en leert er daarom niet van. Berry Wammes gunt accountants 'in het veld' en ook bestuurders...
Young prof-bestuurders praten over hun drijfveren
De NBA Young Profs-bestuursleden vertellen in een reeks interviews op nba.nl over hun drijfveren, ambities en wat hun rol als bestuurslid ze heeft gebracht.
Waar maak jij je druk om?
Waarom spreken zo weinigen binnen het accountantsberoep zich uit, vraagt Pieter de Kok zich af. Het beroep zou gebaat zijn bij meer tegengeluid, boosheid en compassie.
Verbeterplan accountantssector is tien jaar oud
Precies tien jaar geleden, op 25 september 2014, bood de accountantssector aan de politiek het verbeterplan 'In het publiek belang' aan. Dat plan moest zorgen voor...
Amerikaanse geluiden in Zwolle
Op vrijdag 20 september jl. waren weer bijna tachtig young profs te gast bij de Accountantskamer in Zwolle. Niet omdat een klacht tegen hen is ingediend, maar om...