'Onderzoeksraad bevordert leervermogen accountancy'
Dat concludeert TNO in een door het Accountantsfonds gefinancierd onderzoek in opdracht van de NBA. Het definitieve onderzoeksrapport verscheen vandaag.
'Huidige organen zijn niet primair gericht op het structureel leren van incidenten', stelt TNO, maar doen onderzoek naar de schuldvraag. Hierdoor kunnen achterliggende oorzaken niet worden achterhaald. Een onafhankelijke onderzoeksraad heeft uitsluitend het doel toekomstige voorvallen te voorkomen of de gevolgen daarvan te beperken.
De NBA wil dat accountants leren van fouten en incidenten en gaf TNO daarom opdracht te onderzoeken of een onafhankelijke onderzoeksraad daar één van de juiste middelen voor vormt.
TNO onderzocht ook de verschillende opties om zo'n raad vorm te geven. De beste optie is aansluiting zoeken bij de huidige Onderzoeksraad voor Veiligheid, stelt TNO. Deze kent een wettelijke verankering, is volledig onafhankelijk en de wetgever heeft bij het oprichten van die raad in 2005 gestreefd naar een breed werkgebied, over verschillende sectoren heen.
Tot nu toe onderzocht de Onderzoeksraad voor Veiligheid geen financiële incidenten 'pur sang', maar bijvoorbeeld wel het DigiNotar-incident, waar de digitale veiligheid van de burger in het geding was.
Financiële veiligheid
In het onderzoek naar het soort incidenten waarbij ook accountants betrokken zijn - denk aan Vestia, Amarantis, DSB - zou de ‘financiële veiligheid' van burgers in het geding zijn. Dit verdient zorgvuldige en uitgebreide argumentatie, volgens emeritus professor Hans Bekke. Bekke voorzag het TNO-rapport van suggesties tijdens een deelsessie op Accountantsdag. Ook hij onderschrijft de hoofdconclusie van het TNO-rapport en ziet geen heil in een aparte onderzoeksraad voor de sector.
Wil een onafhankelijke onderzoeksraad effectief zijn dan is een belangrijke randvoorwaarde dat zij moet functioneren als een sluitstuk in een traditie van leren van fouten. Iedere accountant moet ook op zijn of haar eigen niveau onderzoeken wat er kan worden geleerd van incidenten. In welke mate dat het geval is, is onderwerp van een VU-onderzoek naar ‘De lerende accountantsorganisatie' onder leiding van KPMG-partner Philip Wallage, in samenwerking met de NBA. De bevindingen uit dat onderzoek worden gepubliceerd in het eerste kwartaal van 2015.
» Download het rapport 'Een lerende sector: financiële onderzoeksraad?'
Gerelateerd
Op zoek naar de wortel
Accountantsorganisaties willen leren van hun fouten. Dat kan onder andere met root cause analysis, een term die steeds vaker opduikt in het discours rondom de accountantscontrole....
Komt tijd, komt raad?
Het stond in het verbeterplan voor het accountantsberoep uit 2014, als één van de 53 maatregelen. TNO onderzocht het al eerder, adviseerde positief, maar de tijd...
Een leven lang leren
Een goede accountant kan niet zonder lerend vermogen. Maar leren gaat niet zonder het maken van fouten. En laten we daar nu net niet zo van houden.
Kennis is macht, kennis delen is machtig
Om van elkaar te kunnen leren moet je kennis delen. Een platform van accountants en toezichthouders gaat regelmatig met elkaar in gesprek, om samen het beroep beter...
Platform Leren van toezicht: factsheet over IT in audit
Het NBA-platform Leren van toezicht presenteert een compacte factsheet met aanbevelingen over de rol van IT in de audit.