Nieuws

Half miljard te kort in pensioenpot gemeenten

Nederlandse gemeenten hebben 533 miljoen euro te weinig opzij gezet voor pensioenen van hun (oud-)wethouders. Voor ruim 55 procent van de aanspraken is geen financiële dekking. Ook provincies en waterschappen kampen met een fors pensioengat.

Dat melden enkele media op basis van onderzoek door Deloitte. Deloitte bracht de pensioentekorten bij lagere overheden vorig jaar al in kaart op verzoek van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken, maar de minister stuurde het rapport pas anderhalve week geleden naar de Tweede Kamer, na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) van pensioenvakblad Pensioen Pro.

Anders dan bij 'gewone' werknemers worden de pensioenen van bijna 13 duizend beroepspolitici zoals als Kamerleden, ministers, wethouders, leden van Gedeputeerde Staten en waterschapsbestuurders betaald uit de lopende begrotingen van die overheden. Rijksoverheid, gemeenten, provincies en waterschappen zijn niet verplicht de premie-inkomsten te gebruiken voor die pensioenen.

De commissie-Dijkstal adviseerde al in 2006 om vanwege de risico's daarvan een apart pensioenfonds voor politici op te richten of de pensioenen onder te brengen bij het ABP. Tot nu toe is dat advies niet nagevolgd.

Uit het onderzoek van Deloitte blijkt dat Nederlandse gemeenten begin 2013 tegenover de ongeveer 960 miljoen euro aan pensioenaanspraken van politici slechts 427 miljoen euro aan reserves en voorzieningen hadden staan. Het pensioengat van provinciebesturen bedroeg 18 miljoen euro (een dekkingstekort van 18 procent). Waterschappen hadden 23,2 miljoen euro te weinig opzijgezet voor pensioenen (een dekkingstekort van 34 procent).

Minister Plasterk noch Deloitte wilde tegenover de Volkskrant reageren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.