Nieuws

FIOD hoort accountants voor niet of te laat melden ongebruikelijke transacties

Deze week hoort de FIOD in samenwerking met de politie een aantal verdachten voor het niet-melden, of te laat melden van ongebruikelijke transacties op grond van de Wwft. Het gaat om accountants, een notaris, twee verdachten werkzaam bij twee verschillende administratiekantoren en een handelaar in horloges.

Dat meldt het Functioneel Parket van het OM. Behalve deze verhoren vindt op 8 december een tweede themazitting bij de rechtbank in Den Haag plaats waarop een aantal eerder gehoorde niet-melders zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Alle onderzoeken zijn onderdeel van het Niet-Melders project, een gezamenlijk project van FIOD, politie, Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-NL), Bureau Financieel Toezicht (BFT), Belastingdienst, De Nederlandse Bank (DNB) en OM.

Doel van het project is verbetering van het naleefgedrag van de regels van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Onderdeel van de witwasaanpak is de meldingsplicht van instellingen genoemd in de Wwft.

Ieder half jaar worden in het kader van het project een aantal zaken opgepakt binnen een projectmatige aanpak. Doel hiervan is om, naast de specifieke zaak op de juiste wijze afdoen, te bewerkstelligen dat de branche als zodanig beter aan zijn verplichtingen in het kader van witwasbestrijding voldoet.

De aanpak is tot op heden succesvol gebleken, aldus het OM. "Dat geldt niet alleen voor de zaken die binnen het project worden opgepakt maar ook omdat het project heeft geleid tot betere samenwerking in de keten van meldingsplichtigen, toezichthouders, FIU, politie en justitie."

De aanpak in het project bestaat voor een belangrijk deel ook uit voorlichting, zowel door de brancheverenigingen als door FIU en toezichthouders. Daarnaast zullen de toezichthouders ook aanpalende administratieve controles op deze Wwft-verplichtingen toespitsen.

De aanpak heeft inmiddels ook geleid tot significant meer en betere meldingen van ongebruikelijke transacties bij de FIU. Tot nu toe zijn in het kader van de aanpak zo'n 60 signalen opgepakt voor opsporing en vervolging en zijn de eerste veroordelingen uitgesproken. In ongeveer 10 procent van deze signalen heeft dit inmiddels geleid tot nader strafrechtelijk onderzoek naar onder meer witwassen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.