Nieuws

Accountants maken haast met invoering raad van commissarissen

Accountantsorganisaties maken goede voortgang met de invoering van een onafhankelijke raad van commissarissen. Een aantal kantoren geeft aan nog dit jaar een eigen rvc te willen realiseren.

Kantoren die al eerder een rvc hebben ingericht passen de samenstelling en taak daarvan aan, om aan te sluiten bij recent gepresenteerde voorstellen van de sector.  Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van de NBA onder accountantsorganisaties met oob-vergunning.

Mensen en middelen

De accountantskantoren onderschrijven onverkort de maatregelen die de werkgroep Toekomst Accountantsberoep in haar rapport heeft voorgesteld. Ze zijn bereid alle nodige mensen en financiële middelen beschikbaar te stellen voor verbetering van de kwaliteit en het realiseren van veranderingen. Ook onderkennen ze het belang om de voorgestelde maatregelen snel te implementeren. Daarvoor hebben de betrokken kantoren inmiddels projectteams geformeerd.

Cultuur en gedrag

De werkgroep Toekomst Accountantsberoep ziet de aanpassing van cultuur en gedrag binnen accountantskantoren als uitgangspunt voor veel maatregelen. Uit de reacties van de betrokken kantoren blijkt dat over een oplossing hiervoor nog verschillend wordt gedacht.

Binnen enkele kantoren is een breed cultuur- of veranderingsprogramma opgezet, anderen willen hiervoor extern advies inwinnen of interne debatten organiseren. Met name kleinere kantoren vragen om zorgvuldigheid en nader onderzoek bij diverse maatregelen, zoals het geleidelijk afschaffen van bestaande goodwillafspraken.

Monitoring

De NBA laat de invoering van het verbeterprogramma bewaken door een aparte monitoringcommissie. Deze wordt binnenkort samengesteld  op voordracht van een selectiecommissie, bestaande uit Margot Scheltema (commissaris bij onder andere Schiphol Group en Triodos Bank),  Antony Burgmans (voorzitter rvc bij AkzoNobel en TNT Express) en NBA-voorzitter Huub Wieleman.

In samenwerking met de AFM wordt voor de monitoring een dashboard ontwikkeld, dat op basis van gezamenlijk vastgestelde indicatoren de implementatie per kantoor zichtbaar maakt. Een vergelijkbaar dashboard voor de bankensector geldt hierbij als voorbeeld.

Voortgang

De voortgang wordt gepubliceerd via de nieuwssite Accountant.nl/toekomst en via de website van de AFM. De betrokken kantoren is gevraagd om de invoering van de maatregelen ook via hun eigen websites zichtbaar te maken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.