Nieuws

Nederland daalt op ranglijst 'gender gap'

Wereldwijd verkleint de 'gender gap' op de werkvloer zich nauwelijks. Nederland scoort ten opzichte van andere landen voor het tweede achtereenvolgende jaar minder goed.

Het World Economic Forum heeft de negende editie van het Global Gender Gap Report gepubliceerd, met daarin per land een overzicht van de sociaal-economische positie van vrouwen ten opzichte van mannen. Wereldwijd is "slechts een kleine verbetering in gelijkheid van vrouwen op de werkvloer" waar te nemen, zo constateren de onderzoekers. Met betrekking tot arbeidsparticipatie is de kloof sinds 2006 gedicht met "een magere" 4 procentpunt: van 56 naar 60 procent.

Op de terreinen van gezondheidszorg en levensverwachting zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen het kleinst, met een gelijkheid van wereldwijd 96 procent. Daarop volgt het onderwijs, waar nu voor 94 procent sprake is van gelijkheid. De economische kloof is dus veel groter, maar dat geldt nog sterker voor de deelname aan het politieke leven. Die is weliswaar aanmerkelijk kleiner geworden sinds 2006, maar staat nog op 21 procent. Nederland scoort op die ranglijst een vijftiende plaats (van de 142 landen), met 39 procent vrouwen in het parlement. Onderaan bungelen Qatar en Yemen met 0 procent vrouwen als volksvertegenwoordigers.

De algemene ranglijst, waarop de diverse indicatoren gecombineerd zijn, wordt aangevoerd door IJsland en de Scandinavische landen. Nederland staat op de veertiende plaats, één plaats lager dan vorig jaar en drie plaatsen lager dan in 2012. Die matige prestatie is vooral te wijten aan de achterblijvende arbeidsparticipatie van vrouwen: 88 procent ten opzichte van die van mannen. Dat is goed voor een 37ste plaats. Op de ranglijst wat betreft verdiensten van vrouwen is Nederland pas terug te vinden op de 56ste plaats: vrouwen verdienen hier 48 procent van wat mannen verdienen, wat verband houdt met het hoge aantal deeltijdwerkers onder vrouwen. Denemarken is het enige land ter wereld waar vrouwen gemiddeld meer verdienen dan mannen: 3 procent meer.

Het World Economic Forum constateert een sterk verband tussen de gender gap en de concurrentiekracht van een land. "Omdat vrouwen de helft van het potentiële talent van een land uitmaken, hangt de concurrentiekracht van een land op de lange termijn significant samen met de wijze waarop vrouwen onderwezen en ingeschakeld worden."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.