Nieuws

'Kabinet wil groei zzp'ers indammen'

Het kabinet maakt plannen om de groei van het aantal zzp'ers in te perken. De zelfstandigenaftrek zou moeten verdwijnen en het wordt voor werkgevers duurder om gebruik te maken van zelfstandigen.

Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van eigen onderzoek. Volgens de krant komen rond 1 december de ministeries van Sociale Zaken, Algemene Zaken, Financiën en Economische Zaken met eerste beleidsvoorstellen.

In een reactie zegt het ministerie van Financiën dat het fiscale beleid voor zzp'ers meegenomen zal worden in de herziening van het belastingstelsel. Het ANP meldt vanmorgen dat 'kringen rond het kabinet' hebben gezegd dat de regering níet bezig is met plannen om het aantal zzp'ers terug te dringen. "Wel studeert een onafhankelijke ambtelijke werkgroep op de positie van de zzp'ers op de arbeidsmarkt", aldus het ANP.

Het FD schrijft dat het kabinet in een analyse stelt dat de toename van het aantal zelfstandigen zonder personeel het sociale stelsel kan uithollen, omdat zzp'ers minder belasting betalen dan werknemers, maar wel beroep doen op een deel van de sociale zekerheid. Bij ongewijzigd beleid wordt verondersteld dat het aantal zelfstandigen in 2020 één miljoen zal bedragen.

Op de schop

De zelfstandigenaftrek kost de overheid jaarlijks 1,8 miljard euro. Zzp'ers hoeven over de eerste 7280 euro die ze verdienen geen belasting te betalen. Ook de startersaftrek moet op de schop en de mkb-winstvrijstelling staat ter discussie, zo zeggen bronnen tegen het FD. Door deze combinatie betalen veel eenpitters nauwelijks inkomstenbelasting over de eerste 24 duizend euro die ze omzetten in een jaar.

Het kabinet kan niet rekenen op politieke steun van gedoogpartij D66 voor het opheffen van de faciliteiten, zo schrijft de krant. Een instituut als het Centraal Planbureau pleit er echter al langer voor. Ook de Commissie-van Dijkhuizen adviseerde in 2012 om de zelfstandigenaftrek af te schaffen en de mkb-winstvrijstelling te verlagen.

Naheffing

Het kabinet probeert het aantal zzp'ers ook terug te dringen door het voor werkgevers minder gunstig te maken om een zelfstandige in te huren. Dat wil Financiën bereiken door werkgevers te verplichten te controleren of de zzp'er wel de juiste gegevens over zijn opdrachtgevers en afdrachten aanlevert. Als de Belastingdienst erachter komt dat er iets niet in orde is, kan de opdrachtgever een forse naheffing tegemoet zien. Dit risico willen bedrijven mijden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.