Nieuws

Nieuw model accountantsopleiding ter consultatie

De opleiding tot accountant moet beter worden afgestemd op de pluriforme beroepspraktijk. Daarom hebben de NBA en de Commissie Eindtermen Accountancy (CEA) de kaders van een nieuw opleidingsmodel uitgewerkt in de contourennota 'Een marktgericht onderwijsmodel'.

De nota fungeert als basis voor de nieuwe eindtermen van de accountantsopleidingen en wordt tot en met 14 februari 2014 ter consultatie voorgelegd aan leden, opleidingen en overige belangstellenden.

In het voorgestelde model kan een student kiezen voor een opleiding met een vooral op (de wettelijke) controle gerichte oriëntatie of voor een algemene, bredere en meer op bedrijfsvoering en advieswerkzaamheden gerichte oriëntatie.

Als gevolg hiervan wordt voorgesteld in de kwalificatiestructuur een onderscheid te maken tussen accountants mét en accountants zónder bevoegdheid wettelijke controles van jaarrekeningen uit te voeren.

Het nieuwe opleidingsmodel kan leiden tot invoering van een, nieuwe generieke lidmaatschapstitel. Dit roept ook de vraag op of het wenselijk dan wel nodig is de titels AA en RA te handhaven.

In de contourennota zijn negen vragen opgenomen. Deze zijn te beantwoorden via een digitale vragenlijst.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.