'KPMG wist al tien jaar van smeergeld Ballast Nedam'
KPMG zou al ruim tien jaar geleden hebben geweten van de smeergeldaffaire bij Ballast Nedam, melden diverse media. De accountantsorganisatie reageert niet direct op de berichten, maar betreurt dat dit dossier niet eerder de noodzakelijke aandacht kreeg.
Een van de bronnen voor de berichten is de inmiddels gepensioneerde partner die in 2003 werd aangesteld als controlerend accountant van Ballast Nedam. Eind december 2013 betaalde KPMG een schikking van 7 miljoen euro in verband met het verhullen van smeergeldbetalingen door dat bouwconcern in Saudi-Arabië in de periode 2000-2003.
In een bericht op Follow the Money, website voor financiële onderzoeksjournalistiek, zegt de betreffende voormalig accountant (die zich na zijn pensioen uitschreef) er vanwege zijn geheimhoudingsplicht niet dieper op in te willen gaan, maar hij wil wel kwijt dat "de berichtgeving in de Telegraaf in lijn is met wat er gebeurd is".
Die Telegraaf meldde op 26 november 2013 dat deze partner nadat hij aantrad als certificerend accountant van Ballast Nedam, op de misstanden met steekpenningen zijn gestuit uit de tijd van zijn voorganger, een andere KPMG-partner. "KPMG zou hem vervolgens opdracht hebben gegeven de problemen bij de bouwer op te lossen."
Vandaag voerde het Financieele Dagblad een andere bron op binnen KPMG, die bevestigde dat de organisatie al in 2003 wist van de smeergelden bij Ballast Nedam. Deze bron stelt dat de KPMG-partner al snel na zijn aanstelling in 2003 als certificerend accountant bij Ballast Nedam op onregelmatigheden stuitte bij de bouwer.
"Hij heeft de betaling van de steekpenningen en de schaduwboekhouding waarin met Zwitserse bankrekeningen werd gewerkt, stopgezet", zo citeert het FD de anonieme bron.
Woordvoerder Eric Bouwmeester van KPMG refereert in een mondelinge reactie aan de uitspraak van het Openbaar Ministerie dat KPMG destijds de signalen die het kreeg over de betalingen door Ballast Nedam aan buitenlandse agenten onvoldoende oppakte.
"Naar de normen van toen en naar de normen van vandaag keuren wij de gang zaken met kracht af. Wij betreuren het dat dit dossier niet eerder de noodzakelijke aandacht heeft gekregen. We hebben hier lering uit getrokken en een set van maatregelen genomen die herhaling moeten voorkomen."
Gerelateerd
Gerechtshof: vervolging KPMG-accountants wegens verhullen smeergeld ‘onbehoorlijk’
In hoger beroep zegt het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dat het Openbaar Ministerie drie accountants van KPMG, die goedkeurden dat steekpenningen bij Ballast Nedam...
Cel voor oud-bestuurder Ballast Nedam
Een oud-bestuurder van Ballast Nedam is veroordeeld voor het witwassen van steekpenningen.
OM eist miljoenen van voormalig topman Ballast
Het Openbaar Ministerie (OM) eist een boete van tweehonderdduizend euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden tegen een voormalig topbestuurder van...
OM eist tonnen van voormalig topman Ballast
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bij de rechtbank in Utrecht vijftigduizend euro boete en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden geëist tegen een...
OM in beroep tegen verbod vervolging KPMG-accountants
Het Openbaar Ministerie legt zich nog niet neer bij de uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland, die het OM niet-ontvankelijk verklaarde in de vervolging van...