JP Morgan Chase bijna miljard dollar boete
Vier toezichthouders in de VS en Engeland hebben zakenbank JP Morgan Chase een boete van 920 miljoen dollar opgelegd. De bank gaf toe haar fouten te hebben gemaakt bij de derivatenhandel.
De grootste bank van de VS verloor 6,2 miljard dollar aan de hachelijke derivatenhandel. De portefeuille zou opzettelijk overgewaardeerd zijn om verliezen te verdoezelen.
De boetes maken onderdeel uit van een schikking met de Office of the Comptroller of the Currency, (300 miljoen), de Federal Reserve (200 miljoen), de Amerikaanse beurswaakhond SEC (200 miljoen) en de Engelse banktoezichthouder Financial Conduct Authority (137,6 miljoen pond, omgerekend 219,74 miljoen dollar).
Onderdeel van deze schikking tussen bank en toezichthouders is een schuldbekentenis van JP Morgan Chase. Die komt niet vaak voor. De meeste schikkingen van financiële bedrijven gaan gepaard met ontkenningen van schuld.
Volgens de toezichthouders zou de bank geen grip hebben gehad op de handelsactiviteiten binnen de bank. Het interne toezicht zou zwak zijn, managers zouden informatie hebben achtergehouden en de toezichthouders zouden onvoldoende geïnformeerd zijn. Toezichthouders spreken over een patroon van misleiding.
De toezichthouders doen nog verder onderzoek naar de derivatenhandelaren van JP Morgan Chase, met name naar de Fransman Bruno Iksil. Hij zou verantwoordelijk zijn voor enorme risico's die de bank had genomen met de handel in derivaten.
Er hangt JP Morgan Chase nog een andere boete boven het hoofd. Amerikaanse toezichthouders willen zes miljard dollar van de bank vorderen. Dit vanwege pakketten hypotheken die JP Morgan Chase voor 33 miljard dollar had verkocht aan de hypotheekverstrekkers Freddie Mac en Fannie Mae.
Gerelateerd
Nederlandse staat bouwt belang in ABN Amro verder af
De Nederlandse staat gaat zijn belang in ABN Amro verder afbouwen. Het belang in de bank zal daardoor worden teruggebracht van 49,5 procent tot circa 40 procent.
'Rekenkamers in eurozone belemmerd in onderzoek naar afwikkeling banken'
Rekenkamers in de eurozone hebben van onder meer DNB niet de benodigde toegang gekregen tot alle documenten die zij nodig hebben om gedegen onderzoek te doen naar...
Rekenkamer: Saldo steunmaatregelen kredietcrisis nog negatief
Van de steunmaatregelen die de Nederlandse Staat trof vanwege de kredietcrisis (2008) zijn er drie van de in totaal zes maatregelen met een positief saldo afgesloten....
DNB heeft crisisplannen voor banken niet af
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft zijn plannen voor de afwikkeling van crises bij middelgrote en kleine banken nog niet af.
We moeten beter opzij leren kijken
Zonder het van elkaar te weten werken een Zuid-Afrikaan in Londen en een Nederlander in Washington al jaren aan dezelfde missie: meer grip krijgen op systeemrisico’s....