European Rating House gaat OK-Score uitventen
Willem Okkerse wil vanaf deze maand zijn OK-Score slijten aan onder meer kredietbeoordelaars. Daartoe startte hij samen met accountants Jan de Rooy en Evert-Jan Lammers in België het bedrijf European Rating House.
Het in Brussel gevestigde bedrijf wil de op de OK-score gebaseerde diensten primair aanbieden aan kredietbeoordelaars, maar ook aan accountantsorganisaties en wellicht banken. Dat blijkt uit een uitgebreid artikel en interview over de OK-Score in Het Financieele Dagblad van afgelopen zaterdag.
Als zakenpartners noemt het FD de in België werkzame Nederlandse accountant en wetenschapper aan de Antwerp Management School Evert-Jan Lammers, en accountant Jan de Rooy (Independence Company).
De website van European Rating House is nog ‘under construction' maar volgens een LinkedIn-profiel bestaat de board of directors uit Evert-Jan Lammers, Jan de Rooij en bedrijfspsycholoog Gerry van Ravenzwaay. De eerste twee vormen samen met Okkerse zelf ook het Credit Rating Committee. De raad van advies telt één persoon, de Duitse ratingadviseur Oliver Everling.
Als specialismen noemt het bedrijf naast credit rating (privaat en publiek) ook financieel advies en het opsporen van fraude in financiële verslaggeving.
Lammers vertelt in het FD dat het bedrijf een vergunning heeft aangevraagd bij de Europese toezichthouder op de effectenmarkten, ESMA.
Okkerse heeft zijn uitvinding al eerder in bedrijfsvorm gegoten. Medio 2005 beëindigde hij het in 2003 gestarte OK Fonds, een door vermogensbeheerder First Capital Management beheerd beleggingsfonds, wegens te geringe groei van de inleg.
In november 2007 begon hij het OK-Rating Institute.
Okkerse vecht al ruim een decennium voor erkenning van zijn OK-score. Hij claimt met dit ratingmodel op basis van jaarstukken als een soort thermometer de financiële gezondheid van bedrijven beter te kunnen peilen dan accountants en gevestigde rating agencies dat doen.
In het FD van zaterdag komen diverse accountants aan het woord, onder wie naast Lammers en De Rooy ook hoogleraar Hans Gortemaker. Ook Jacques de Swart, directeur kwantitatieve analyse bij PwC en hoogleraar aan Nyenrode levert commentaar.
Naar eigen zeggen wordt Okkerse, die een presentatie gaf tijdens de Accountantsdag 2012 en aan wie Accountant in het (recente) verleden diverse artikelen en berichten wijdde, door het Nederlandse accountancy establishment genegeerd.
- Download 'Hoe OK is de OK-score' (Accountant, september 2011)
Gerelateerd
Okkerse: accountants 'snuffelen aan mijn methode'
'Het verdienmodel van accountants ligt onder vuur. Ze mogen meer ondernemen en zoeken naar nieuwe wegen. Daarom snuffelen ze aan mijn methode.' Dat zegt Willem Okkerse,...
The future depends on what you do today*
Rondom de column van Marcel Pheijffer over voorspellen (Hindsight & foresight) ontspon zich een interessante discussie over de inzet van nieuwe technologie in de...
Hindsight & foresight
'Voorspellen is moeilijk, zeker als het de toekomst betreft.' Ik heb altijd begrepen dat deze spreuk oorspronkelijk uit China afkomstig is. Maar toen ik het opzocht...
Big four ontkennen gesprekken over OK-score
Vorige week stelde Willem Okkerse met twee van de big four in gesprek te zijn over het gebruik van de OK-score. De big four zelf zeggen van niets te weten.
'Met twee van de big four in gesprek over OK-score'
Met twee van de big four en met "een of twee" middelgrote kantoren wordt gesproken over toepassing van de OK-score bij het accountantswerk.