Nieuws

'Klein foutje in btw-regeling zakenauto wordt overheid niet aangerekend'

Fiscalisten volgen al jaren de rechtsgang over btw-correctie over de auto van de zaak. Die draaide om gelijke fiscale behandeling van milieuvriendelijke met andere auto's. Uit een arrest van de Hoge Raad in april blijkt dat het gelijkheidsbeginsel bij fiscale regelgeving niet heilig is, stelt fiscaal jurist Leo de Loo.

"Als adviseur kon ik een klant met een auto nooit afraden om een ook een beroep te doen op de regeling voor btw-correctie voor milieuvriendelijke auto's", zegt Leo van Loo, fiscaal jurist bij KPMG Meijburg & Co. "Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat het met een spreekwoordelijke sisser is afgelopen en dat de regeling die er voor in de plaats is gekomen ongunstiger is dan de oude regeling."

Van Loo reageert op de uitspraak eerder deze maand van de Hoge Raad over schending van het gelijkheidsbeginsel inzake de btw-regeling voor milieuvriendelijke auto's. Deze kwestie sleept al jaren, sinds een ondernemer naar de rechter stapte. Hij eiste op grond van het gelijkheidsbeginsel dat ook zijn niet-milieuvriendelijke auto gebruik kon maken van de btw-correctie, zoals mogelijk is in de regeling die bestaat voor milieuvriendelijke auto's.

Bij zowel de rechtbank als het Hof kreeg de ondernemer gelijk. De basis voor deze beslissingen was dat de overheid het gelijkheidsbeginsel schond door eigenaren van milieuvriendelijke auto's te bevoordelen boven bezitters van andere auto's.

Maanden hebben fiscalisten en juristen uitgekeken naar het vonnis van de Hoge Raad. Als de uitspraken van lagere rechters zouden standhouden, zou dat de rijksoverheid mogelijk honderden miljoenen euro's hebben gekost omdat zeer veel ondernemers bezwaar hadden aangetekend tegen de correctie.

Maar de Hoge Raad vonniste in het nadeel van de ondernemer. "Aanvankelijk zag het er goed uit voor ondernemers", analyseert Van Loo. "Als het vonnis van de lagere rechtbanken was gevolgd, zouden ondernemers die tijdig bezwaar hadden gemaakt de teruggaaf van een deel van de aangegeven btw over hun bedrijfswagens hebben kunnen vorderen over de jaren 2008 en 2009. Over 2010 en het eerste halve jaar van 2011 was de correctie wellicht geheel vervallen. Op 1 juli 2011 is de regeling aangepast."

"Maar de Hoge Raad heeft dus een dikke streep gehaald door de uitspraken van lagere rechters. Alle moeite die is gedaan in deze zaken, is tevergeefs geweest. Ook de moeite die de Belastingdienst heeft gedaan, die is overspoeld met bezwaarschriften die ondernemers in deze kwestie hebben ingediend."

De exacte motieven van de Hoge Raad zijn Van Loo niet helemaal duidelijk. "De Hoge Raad erkent dat er schending heeft plaatsgevonden van het gelijkheidsbeginsel. De Nederlandse regeling voor auto's stond echter op gespannen voet met btw-regelgeving van de EU."

"Als gewone auto's van dezelfde regeling gebruik kunnen maken als milieuvriendelijke auto's, dan zou de inbreuk op de btw-regelgeving van de EU nog groter worden, en dat mag niet het resultaat zijn van het gelijkheidsbeginsel, aldus de Hoge Raad. De regeling waarover het gaat is redelijk snel ingetrokken, waardoor de schending niet heeft voortgeduurd. De gevolgen daarvan zijn beperkt. De overheid moet een foutje kunnen maken, zo zou je dit kunnen interpreteren."

"Een andere uitspraak van de Hoge Raad zou op landelijk niveau grote gevolgen hebben gehad. Maar voor de individuele ondernemer met één of enkele auto's blijven de gevolgen beperkt. De correctie voor een enkele auto loopt niet in de duizenden euro's."

"In theorie kan er overigens nog van alles gebeuren, want er lopen nog diverse procedures over deze kwestie. Hoewel je zou verwachten dat die tot dezelfde uitkomst leiden, kun je daar nooit zeker van zijn. Het duurt nog zeker meer dan een jaar voordat we helemaal zeker zijn."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.