Nieuws

Zwartspaarders roepen hulp adviseurs in

Meer zwartspaarders dan ooit melden zich om in te keren, vaak met behulp van adviseurs Dit jaar meldden zich al 250 mensen met een constructie om vermogen te onttrekken aan het zicht van de fiscus.

Maar de succesvolle inkeer van zwartspaarders komt niet zozeer door de nijverheid van de Belastingdienst, als van de uiterst gunstige omstandigheden voor inkeren.

Vorig jaar meldden zich 315 mensen bij de fiscus om alsnog hun geld op buitenlandse rekeningen aan te geven. Dit jaar staat de teller aan spijtspaarders al op 250, aldus de Belastingdienst.

Er komen er nog meer, zo is de verwachting. Tientallen zwartspaarders hebben zich tot financieel adviseurs gewend om hun buitenlandse vennootschappen te ontmantelen, waarin zij hun vermogen onttrekken aan de fiscus.

Deze inkeerders laten zich echter minder motiveren door de jagende fiscus, dan door de gunstige inkeerregeling, aldus Jelle Staats, directeur Staats Financieel Onderzoek BV en voormalig medewerker van Forensic & Dispute Services van Deloitte "Nog nooit is het zo goedkoop geweest als nu om in te keren", zegt hij.

Staats rekent voor waarom het financieel zo gunstig is voor zwartspaarders om in te keren. Bij inkeren in 2013 wordt belasting geheven over de jaren 2001 tot en met 2012. Vanaf 2001, na de invoering van de nieuwe Inkomstenbelastingwet 2001, bestaat het boxensysteem. Vermogen zit in box III en daarover moet aan belasting worden betaald 30 procent van een fictief rendement van 4 procent, ofwel 1,2 procent.

Voor 2001 betaalde belastingplichtigen inkomstenbelasting over het daadwerkelijk verkregen voordeel uit renten en dividend. Bijvoorbeeld 60 procent inkomstenbelasting over een 6 procent renteopbrengst, ofwel 3,6 procent. In dit voorbeeld is de belastingdruk 3 keer zo hoog als de jaren vanaf 2001.

In de praktijk hoeft er minder te worden betaald omdat veel buitenlandse banken waar zwartspaarders hun vermogen hebben ondergebracht al bronbelasting hebben afgedragen, aldus Staats. Dit is conform de Europese spaarrenterichtlijn.

"In een groot aantal gevallen houden de banken bronheffing in waardoor spaarders over de jaren 2005 tot en met 2012 een aftrekpost hebben die zij bij een beroep op de inkeerregeling ten gelde kunnen maken", aldus Staats.

"Om de Europese bronbelasting te voorkomen is het mogelijk om het vermogen onder te brengen in buitenlandse rechtspersonen. Dat is op zich niet illegaal, maar in de aangifte IB dient wel het aanmerkelijk belang in deze rechtspersonen te worden aangegeven."

Zelfs de boete die inkeerders moeten betalen, hoeft zwartspaarders niet af te schrikken, aldus Staats. "Deze boete staat inmiddels op 30 procent van de verschuldigde belasting, ofwel 30 procent van 1,2 procent."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.