Nieuws

Belgische beroepsorganisatie accountants kraakt onder staatshervorming

De Belgische beroepsvereniging van controlerend accountants, IBR, dreigt door de overheid te worden gesplitst. Dit is een uitvloeisel van de staatshervorming die afgesproken is in het regeerakkoord. De duizend revisoren zien het met lede ogen aan en vrezen voor inefficiëntie en kostenverhoging.

IBR ziet de dreigende splitsing in een Vlaamse en een Franse beroepsvereniging met argwaan tegemoet. "Het heeft weinig zin om onze organisatie te splitsen", zegt Daniel Kroes, ondervoorzitter van IBR. "We zijn dan ook tegen. Wij volgen federale in plaats van regionale wetgeving. Daarnaast wordt ons beroep gestuurd vanuit Europa."

De dreigende splitsing van IBR is een uitvloeisel van het Belgische regeerakkoord. Daarin is afgesproken dat een aantal beroepsorganisaties moet worden gesplitst in een Vlaamse en een Waalse organisatie. Ook het IAB (Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten) en de BIBF (Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten) komen in aanmerking voor splitsing.

"Wij dachten aanvankelijk dat dit betrekking had op andere beroepsorganisaties, zoals die van architecten en het onderwijs", zegt Kroes. "Dat zijn professies die te maken hebben met regionale thema's. Regels voor het bouwen van een huis bijvoorbeeld, zijn in Vlaanderen anders dan in Wallonië."

De splitsing dreigt ook kostenverhogend te werken. "We zijn een klein instituut met zo'n duizend aangesloten revisoren", zegt Kroes. Revisor is de Belgische term voor controlerend accountant.

"Er zijn 650 Nederlandstalige en 350 Franstalige revisoren aangesloten. Als we splitsen, zijn er twee instituten, met twee directeuren en twee secretaris-generaals. Dat gaat meer geld kosten."

Volgens Kroes is een splitsing niet nodig, omdat de IBR goed vertegenwoordigd is uit zowel Wallonië als Vlaanderen. "Onze Raad telt zeven Franstaligen en zeven Nederlandstaligen. Als revisor kun je alle trajecten die vanuit het IBR worden aangeboden volgen in je eigen taal."

Of de splitsing zal worden doorgezet, is nog niet zeker. De Belgische minister van Economie, Johan Vande Lanotte, geldt niet als een warm pleitbezorger van de splitsing. "Ik heb gewoon een voorstel op papier gezet waarvan wij denken dat het zou kunnen werken", aldus de minister in een parlementair debat van december.

"Ik handel in dezen louter als een logistiek bedrijf en ik wil dat ook zo houden. Ik loop niet warm of koud voor een aantal zaken. Ik heb dan ook gewoon mijn werk gedaan en een tekst opgesteld met daarin een mogelijke optie. De staatssecretarissen voor Staatshervorming en de Comori moeten beslissen wat zij hiermee aanvangen. Ik heb gelezen dat zij er anders over denken."

Ook al zijn weinig voorstanders van de splitsing, het gaat om een reeds genomen besluit, stelt Kroes. "Wat in het regeerakkoord staat, moet normaliter worden uitgevoerd. De komende maanden gaan we zien of dat gebeurt."

Als tussenvariant suggereert hij dat IBR één instituut blijft, maar dat er aparte kamers komen voor vorming en stage. "Toezicht en tucht blijven dan in één instituut. Met deze oplossing zouden wij kunnen leven."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.