Budget lokale rekenkamers te krap
Het gemiddelde budget van de lokale rekenkamers is te krap om na 2015 de fors groeiende uitgaven te controleren.
Dit meldt Binnenlands Bestuur op de website. Volgens het artikel wil de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR) geen harde ondergrens voorschrijven, ‘maar één euro per inwoner is te weinig'.
Eén euro per inwoner was gemiddeld het bedrag dat gemeenteraden jaarlijks ter beschikking stellen aan hun rekenkamers opdat die de gemeentelijke uitgaven kunnen controleren op rechtmatigheid en doelmatigheid. Door de druk op gemeenten om te bezuinigen, is dat bedrag de laatste jaren volgens de NVVR zelfs ‘ietsje minder' geworden. "Het is wat minder meegegaan met de inflatie", aldus NVRR-bestuurslid Ans Hoenderdos.
De overheveling van rijks- en provincietaken richting gemeenten - waarmee naar schatting een bedrag is gemoeid van 16 miljard euro - betekent een verhoging van het gemeentelijke budget met 40 procent. "Bij de instelling van de rekenkamers is er een vuistregel gehanteerd van één euro per inwoner. Je kunt je nu afvragen, met de nieuwe taken die op gemeenten afkomen, of dat nog voldoende is."
Vorige maand riep de NVRR minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken al op 'het controlegat' te dichten dat zou ontstaan door de decentralisering van bestedingen in het sociale domein. De democratische controle op de juistheid van die bestedingen - in totaal ruim 16 miljard euro - zou gevaar lopen omdat de bevoegdheden van rekenkamers en rekenkamercommissies te beperkt zouden zijn.
De budgetten voor lokale rekenkamers en rekenkamercommissies staan al enige tijd ter discussie. In mei van dit jaar antwoordde Plasterk op Kamervragen dat gemeenten een rekenkamer ‘moeten' hebben. "Niet alleen omdat dit in de wet staat, maar omdat het belangrijk is. De rekenkamer vormt een wezenlijk onderdeel van het gemeentelijke bestel. Dat belang wordt versterkt door het proces van de decentralisatie. (...) Daar waar gemeenten niet de omvang hebben om een goede rekenkamer te hebben, zal men moeten besluiten tot een gemeenschappelijke rekenkamer."
In dwang- of sanctiemaatregelen om het voldoen aan de rekenkamerverplichting af te dwingen zei hij echter niet te geloven. "Gemeenten moeten overtuigd zijn van het belang."
Gerelateerd
Rekenkamers pleiten voor centraal toezicht op gemeentelijke accountantsdiensten
De Nederlandse rekenkamers pleiten in een brief aan de ministers van Financiën en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor centraal toezicht op gemeentelijke...
Rekenkamer straks ook voor waterschappen verplicht
Net als gemeenten en provincies worden waterschappen verplicht een rekenkamer in te stellen. En accountants oordelen straks niet meer over de rechtmatigheid van...
Decentrale rekenkamers worden versterkt
De ministerraad heeft, op voorstel van de ministers Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Hoekstra van Financiën, ingestemd met een wetsvoorstel...
Wetsvoorstel versterking decentrale rekenkamers in consultatie
Elke gemeente moet een onafhankelijke rekenkamer hebben, ter ondersteuning van de controlerende en kaderstellende taken van de gemeenteraad, vindt minister Ollongren...
Overheid
Nieuws en achtergrondartikelen over de rijksoverheid en decentrale overheden.