PwC: Kapitaaltekort Europese banken volgend jaar 280 miljard euro
De kapitaaleisen van Basel III in combinatie met de 'Comprehensive Assessment' (het onderzoek naar de gezondheid van banken) van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben grote impact op de kapitaalpositie van Europese banken.
Volgens onderzoek van PwC bedraagt het kapitaaltekort van banken in de eurozone volgend jaar 280 miljard euro.
De invoering van de nieuwe Basel III-wet- en regelgeving betekent dat banken hun balans moeten herzien als gevolg van meer stringente eisen voor kapitaal en leverage.
Het ECB-onderzoek richt zich op de risico's die banken lopen en de kwaliteit van de bezittingen die ze op hun balans hebben staan. Vervolgens wordt met een stresstest bepaald in hoeverre banken een nieuwe crisis kunnen doorstaan. De ECB verwacht de operatie eind volgend jaar af te ronden.
Al eerder becijferde PwC dat Europese banken zo'n 1200 miljard euro aan slechte leningen op hun balansen hebben staan.
De Basel-eisen en de ECB-operatie leiden tot nieuwe minimale kapitaalniveaus, rendementsdoelstellingen en beprijzing en selectie van krediet. De gevolgen voor banken ten aanzien van kapitaalbeschikbaarheid zijn volgens het PwC-onderzoek groot.
PwC verwacht dat banken die geconfronteerd worden met een kapitaaltekort opnieuw het gebruikelijke menu van balansherstructurering zullen inzetten. Concreet gaat het om balansverkorting, asset-herstructurering (verkoop of run off van portefeuilles) en het aantrekken en herstructureren van kapitaal. Laatstgenoemde, in de studie 'de-leverage take 2' genoemd, zal zo is de verwachting van PwC, de dominante respons blijken te zijn, omdat andere maatregelen niet ver genoeg gaan.
Tweederde van het Tier 1-kapitaaltekort (circa 180 miljard euro voor Europese banken ) wordt voldaan door het kapitaal te verhogen of te herstructureren. Deels uit noodzaak, deels uit verdienste. PwC gelooft dat er groeiende acceptatie bij investeerders ontstaat ten aanzien van het nieuwe 'lager risico - lagere kosten - lager rendement'-paradigma.
Volgens Eugenie Krijnsen, partner bij PwC, is het noodzakelijk dat banken hun kapitaalspositie juist versterken door het aantrekken van nieuw kapitaal om ervoor te zorgen dat banken robuust zijn en krediet kunnen blijven verstrekken om de reële economie te stimuleren.
Gerelateerd
AFM legt Saxo Bank 1,6 miljoen boete op om slordige administratie
Saxo Bank krijgt boetes van in totaal 1,6 miljoen euro, voor de slordige administratie van klantgegevens bij BinckBank. Die broker werd in 2019 overgenomen door...
Autoriteit Persoonsgegevens kritisch over wetsvoorstel financieel toezicht
Het kabinet kan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) niet zomaar de bevoegdheid geven om meer financiële informatie over mensen te verzamelen. Volgens de Autoriteit...
AFM beboet investeerder VDVI om koersmanipulatie Ebusco
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft investeringsbedrijf VDVI een boete van 3 miljoen euro opgelegd, voor vermeende koersmanipulatie van het aandeel van...
DNB wil extra aandacht van banken voor geopolitieke risico's
Banken, pensioenfondsen en verzekeraars moeten de komende jaren nadrukkelijker letten op risico's die zij lopen door de toegenomen geopolitieke spanningen.
Grote economieën EU pleiten voor versoepelen regels bankensector
Duitsland, Frankrijk en Italië roepen de Europese Unie op terughoudend te zijn met financiële regelgeving en zich in plaats daarvan te richten op het versterken...