Nieuws

Intern en extern toezicht Rabobank onder vuur

Compliance en interne accountantsdienst zijn tekortgeschoten, de raad van bestuur had veel eerder moeten ingrijpen en DNB had eerder onderzoek moeten doen. Aldus minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gisteren in de Tweede Kamer over het Rabobank-Libor-schandaal.

Tijdens het debat kregen vooral het bestuur van Rabobank en de oude directie van de Nederlandsche Bank (DNB) stevige kritiek. Niet alleen van Kamerleden maar ook van minister Dijsselbloem. De minister zei onder meer dat de raad van bestuur veel eerder had moeten ingrijpen om de interne organisatie op orde te brengen.

Rabobank kreeg eind oktober van de Amerikaanse en Britse toezichthouders een boete van een miljard dollar (774 miljoen euro) omdat dertig werknemers van de Rabobank minstens zes jaar lang de belangrijke Libor- en Euribor-rentetarieven hebben gemanipuleerd. Bestuursvoorzitter Piet Moerland (64) trad naar aanleiding van de onderzoeksconclusies per direct af.

De compliance-afdeling was enkele jaren onderbezet en had daarna een groot personeelsverloop. Daardoor viel een belangrijke schakel weg in de keten die de Libor-manipulatie had moeten onderkennen en bestrijden, stelde Dijsselbleom. De minister benadrukte dat de hoofdschuldigen de handelaren zelf waren, maar voegde er aan toe dat cruciale interne toezichttaken als compliance en interne accountantsdienst tot in de raad van bestuur waren belegd als verantwoordelijkheden.

Veel kritiek, zowel van Kamerleden als de minister, was er ook op het feit dat De Nederlandsche Bank (DNB), ondanks het feit dat buitenlandse toezichthouders onderzoeken waren gestart, te lang passief bleef. DNB startte in de Libor-zaak in januari 2012 een onderzoek, terwijl de Amerikaanse toezichthouder daar al in 2010 mee was begonnen.

Er had veel eerder een onderzoek bij Rabo moeten komen naar de Libor-fraude, vindt Dijsselbloem, die in dit verband sprak over 'DNB oude stijl'. Volgens hem is er sinds het aantreden van de nieuwe directie per 1 juli 2011 sprake van een kentering. Toch had ook de huidige directie "enkele maanden eerder" aan een onderzoek moeten beginnen.

Vanuit de Kamer was er ook kritiek op de getroffen schikking, maar volgens minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie kan juist door die schikking te treffen snel en krachtig worden opgetreden. "Nu kon ook worden afgedwongen dat de interne organisatie op orde wordt gebracht. Dat kan niet bij een rechter."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.