Nieuws

Integrated Reporting: de volledige waarheid in het jaarverslag?

'Cutting the clutter' en langetermijnstrategie, twee kanten van dezelfde medaille bij Integrated Reporting. Dit was een heldere vaststelling tijdens de workshop over Integrated Reporting op de Accountantsdag op de vraag: wat is er nu zo nieuw aan Integrated Reporting?

Integrated Reporting is de resultante van Integrated Thinking in een organisatie, en de drie belangrijke pijlers waarom het dan gaat zijn: relevantie, waardecreatie (lange termijn) en impact.

Onder leiding van Martin Hoogendoorn werden door drie panelleden Rients Abma (Eumedion), Peter Sampers (DSM) en Robert van der Laan (PwC) de grenzen verkend van transparantie van relevante informatie aan de hand van een aantal casusposities met incidenten en concrete dilemma's.

Het panel vertegenwoordigde aldus de gebruikers, de opstellers en de controleurs van de verantwoording: 'aan welke informatie is behoefte?', 'wat willen of kunnen organisaties publiek maken?' en 'wat is de rol van de accountant in dat speelveld?'.

Organisaties blijken zich steeds meer te realiseren dat de basis van waardecreatie ligt in fatsoenlijk gedrag. De incidenten en dilemma's in de casusposities gaven een eenduidig beeld: 'hoe ga je om met een nieuw product dat mogelijk gevaar oplevert voor de volksgezondheid?', 'hoe ga je om met fiscale routes om belastingkosten te minimaliseren?' en 'hoe ga je om met afhankelijke leveranciers in de keten, bijvoorbeeld bij ongunstige betalingscondities?'.

Uit de discussies werd duidelijk dat de volledige waarheid in jaarverslagen niet moet worden gezocht in volledige vermelding van gebeurtenissen, incidenten en tegenvallers, ook al zou dat een hele stap voorwaarts zijn in het licht van transparantie in jaarverslagen. Maar dat is niet wat gebruikers vragen.

Wat gebruikers wel vragen is heldere informatie over strategie en beleidsvoornemens in de zin van adequate maatregelen die zijn genomen naar aanleiding van bijvoorbeeld incidenten. Dus transparantie over afwegingen in de context van waardecreatie en houdbaarheid van het verdienmodel in de maatschappij over een periode van twintig jaar of langer.

In de voorbeelden gaat het dan om waarborgen voor veilige producten op de lange termijn, waarborgen voor een fiscaal beleid gebaseerd op 'fair share' en waarborgen voor de houdbaarheid van een langetermijnverdienmodel voor leveranciers in de keten die van de organisatie afhankelijk zijn.

Kortom, gebruikers zitten niet zozeer te wachten op het kortetermijneffect van incidenten, als wel op informatie over het langetermijneffect van maatregelen die zijn genomen naar aanleiding van die incidenten.

En zo kom je dan bij relevantie (materialiteit), langetermijnwaardecreatie en impact als basis voor Integrated Reporting. Dit is echt 'cutting the clutter' en zo geef je vorm aan 'less is more', dat de voorkeur heeft boven 'more is better'.

Accountants kunnen in dit speelveld een belangrijke bijdrage leveren, zowel als controleur van informatie als in de rol van adviseur, in zowel grote organisaties als mkb.

Paul Hurks, manager international relations bij de NBA

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.