Nieuws

'Commissarissen Rabobank misten kennis internationale kapitaalmarkt'

De commissarissen van de Rabobank hadden onvoldoende oog van de risico's die de bank liep. Het ontbrak in de raad van commissarissen aan financiële zwaargewichten met recente ervaring en kennis van de internationale kapitaalmarkt.

Dat stelt onderzoeker Aalt Klaassen. Hij haakt in op zijn commentaar op de samenstelling van de raad van commissarissen bij de Rabobank dat hij deze week uitspreekt in Vrij Nederland.

Daarin spreekt hij zijn verbazing uit over het lange tijd ontbreken van een (ex-)cfo in de raad van commissarissen. Daardoor is er onvoldoende ervaring met de internationale kapitaalmarkt en misschien ook met risk management in een financiële omgeving, aldus Klaassen. Mede daardoor werd bij de Rabobank volgens hem te laat ingegrepen in de Libor-affaire.

"Een onvoldoende evenwichtig samengestelde raad van commissarissen is een probleem dat we vaker zien bij bedrijven, en zo ook bij banken", zegt Klaassen. "Pas in september is er een voormalige cfo benoemd in de raad van commissarissen van de Rabobank, Henk van Dalen. Die is jarenlang financieel topman geweest, onder andere bij TPG."

"De internationale kapitaalmarkt is sterk Angelsaksisch georiën­teerd en kent andere usances en spelregels dan bijvoorbeeld de Nederlandse kapitaalmarkt. Mede daardoor grepen de commissarissen van de Rabobank vermoedelijk te laat in bij Libor-kwestie."

Aalt Klaassen doet jaarlijks onderzoek bij commissarissen. Begin dit jaar legde hij in opdracht van het Financieele Dagblad de commissarissen van SNS Reaal langs de meetlat. Daarbij constateerde hij dat op het moment van het aankopen van de vastgoedactiviteiten de vastgoedkennis ontbrak in zowel de raad van bestuur als in de raad van commissarissen van SNS Reaal. De bank werd begin dit jaar genationaliseerd na enorme verliezen op de vastgoedportefeuille.

Klaassen vermoedt dat de commissarissen van de Rabobank signalen hebben gemist door hun gebrek aan expertise. "Iemand die enige ervaring heeft met de Angelsaksische wereld, weet dat een onderzoek door internationale toezichthouders uit de VS en het UK een zeer zorgelijke situatie kan zijn."

Daarnaast vraagt hij zich af of de commissarissen wel de beschikking hadden over alle relevante informatie. Verwijzend naar de jaarverslagen wijst hij erop dat de Rabobank jarenlang sober was met informatie over operationele risico's.

"Kijk eens naar de jaarverslagen van de Rabobank, dan zie je er in 2009 en 2010 niet meer dan een half kantje aan operationele risico's wordt gewijd. In 2011 is dat een pagina geworden, daar wordt voor het eerst gesproken over onderzoek naar de Libor-kwestie. Daarbij wordt er ook nog gesteld dat claims geen doel zullen treffen."

"In 2012 wordt anderhalve pagina uitgetrokken voor operationele risico's, maar nog steeds gaat het heel summier over Libor, waarbij wordt gezegd dat de ingestelde civiele procedures tegen de bank ongegrond zijn."

"Zet dat eens af tegen het rapport van de Britse financieel toezichthouder FCA over de Libor-kwestie waarin de Rabobank centraal staat. De kritiek daarin is bepaald niet mals. Onder andere wordt gewezen op een onvoldoende intern risk management."

"Primair betreft dit de raad van bestuur. Maar het is de vraag of deze de raad van commissarissen wel op tijd heeft geïnformeerd en heeft aangegeven wat de gevolgen konden zijn van lopende onderzoeken."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.