Nieuws

Tichelaar nieuw oudste familiebedrijf van Nederland

Uit recent onderzoek van Baker Tilly Berk en Nyenrode Business Universiteit is gebleken dat er belangrijke verschuivingen zijn in de lijst met oudste familiebedrijven van Nederland.

Touwfabriek G. van der Lee uit Oudewater, het tot nu toe oudste familiebedrijf van Nederland, is dit jaar verkocht. Hierdoor is Koninklijke Tichelaar Makkum nu het oudste familiebedrijf van Nederland. Nieuw in de lijst is Mathijssen Herveld Betuwe (MHB, 1667).

Roberto Flören, hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht op Nyenrode: "Al sinds 1572 is het aantoonbaar dat er in Makkum een steenfabriek staat. De familie Tichelaar is vanaf 1640 actief betrokken bij het bedrijf en kwalificeert vanaf die tijd dus als familiebedrijf. De huidige directeur Jan Tichelaar is de twaalfde generatie. Door de verkoop van touwfabriek Van der Lee mag Tichelaar zich nu het oudste familiebedrijf van Nederland noemen."

"MHB is een nieuwe toevoeging aan de lijst. Vanaf 1667 is de familie Mathijssen al generaties actief geweest als landbouw- en hoefsmid. Door de wijziging van de bedrijfsnaam in stalenraamfabriek MHB (Mathijssen Herveld Betuwe) was de lange historie van het bedrijf onbekend."

Lijst

Diverse oude familiebedrijven gaven al eerder gehoor aan de oproep van Nyenrode Business Universiteit en Baker Tilly Berk om zich te melden. Het overzicht met oudste familiebedrijven ziet er nu als volgt uit:

Oprichting Bedrijf Plaats
1640 Koninklijke Tichelaar Makkum Makkum
1652 Knaapen Groep Son
1660 Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen Aarle-Rixtel
1662 Van Eeghen Groep Amsterdam
1662 Hotel Wesseling Dwingeloo
1667 MHB (Mathijssen Herveld Betuwe) Herveld
1680 Bavaria Lieshout
1691 Nolet Distillery Schiedam
1695 Koninklijke De Kuyper Schiedam
1696 C. de Koning Tilly Haarlem
1698 Aannemers- en Timmerbedrijf Roozemond Stavenisse
1700 Vergeest Metaalbewerking Druten
1703 Koninklijke Joh. Enschedé Haarlem

Flören: "Onderzoek naar de historie van familiebedrijven blijft lastig. In 2007 zijn we gestart met het in kaart brengen van de oudste familiebedrijven. Wij zijn echter aangewezen op het historisch materiaal dat via gemeenten, kerkelijke registers en andere officiële bronnen beschikbaar is. Daar is ook veel verloren gegaan. We blijven familiebedrijven dan ook oproepen zich te melden."

Continuïteit

Goed familiebedrijfsbestuur blijkt een van de succesfactoren te zijn voor het voortbestaan van het familiebedrijf. Door de belangen van zowel familie, bedrijf en eigenaren op de lange termijn in balans te houden kan de continuïteit gewaarborgd blijven. Daarom worden op de landelijke themadag voor familiebedrijven op maandag 11 november de uitkomsten van een onderzoek van Baker Tilly Berk, ING en Nyenrode Business Universiteit naar goed bestuur in het familiebedrijf gepresenteerd.

Op De dag van het familiebedrijf geeft Flören op basis van de uitkomsten van het onderzoek inzage in hoe goed bestuur in het familiebedrijf georganiseerd is.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.