Nieuws

Eumedion: meer waarborgen voor integere financiële informatie

Auditcommissies van beursgenoteerde ondernemingen moeten meer betekenisvolle informatie verstrekken over hun werkzaamheden. Accountants dienen een meer informatieve, ondernemingsspecifieke controleverklaring af te geven.

Dit zijn de onderwerpen die Eumedion voor het aandeelhoudersvergaderingen- en jaarverslagenseizoen 2014 tot 'speerpunten' heeft verheven en heeft opgenomen in de zogenaamde Speerpuntenbrief die recentelijk naar de Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen is gezonden.

De grootste accountantskantoren hebben een separate brief ontvangen. Eumedion schrijft in de brief dat de boekhoudkundige onregelmatigheden waarmee een aantal ondernemingen in 2012 werd geconfronteerd, het belang onderstreept van de werkzaamheden van de auditcommissie en de externe accountant betreffende de integriteit van de financiële informatie.

De auditcommissie zou beleggers naar de mening van Eumedion meer inzicht moeten bieden in de relevante zaken die besproken zijn met de accountant. Aan de andere kant zou de accountant in zijn controleverklaring moeten aangeven wat naar zijn professionele oordeel de belangrijkste risicogebieden met betrekking tot materiële afwijkingen in de jaarrekening zijn.

Eumedion dringt er verder op aan dat de accountant aangeeft hoe hij is omgegaan met het begrip 'materialiteit' en wat de reikwijdte van de controlewerkzaamheden was.

Volgens Eumedion zullen deze punten bijdragen aan het vergroten van het vertrouwen van beleggers in de financiële verslaggeving van beursgenoteerde ondernemingen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.