Big four verliezen belangstelling voor dwarse Duitse adviesreus
De Duitse adviesreus Roland Berger gaat waarschijnlijk verloren voor de big four. De begeerde prooi heeft te veel noten op de zang, is wispelturig en bovendien te duur. Een internationale overnamesoap lijkt ten einde.
PwC en Deloitte, de belangrijkste kandidaat-kopers, zouden zijn afgehaakt. Niet alleen vinden ze Roland Berger te duur, ze deinzen ook terug voor de vele eisen die de strategieadviseur zou hebben. PwC zou alleen verder willen onderhandelen als Roland Berger water bij de wijn doet.
Zo zou Roland Berger autonoom willen blijven na overname. Het merk moet blijven bestaan en de activiteiten moeten onafhankelijk van de moedermaatschappij ontplooid kunnen worden. Aansluiting bij accountancy en belastingadvies zou daardoor moeilijk worden. Met name Deloitte zou hier geen trek in hebben.
De berichtgeving over de transfer in Duitse media zijn het laatste hoofdstuk in de jarenlange pogingen van de big four om Roland Berger over te nemen. De grote kantoren zagen het als een mogelijkheid om de uitdijende adviesactiviteiten een boost te geven. De adviesorganisatie telt 2700 medewerkers en is actief in 36 landen. De Nederlandse nieuwssite Consultancy.nl heeft de internationale berichtgeving opgepikt.
Al jaren wordt Roland Berger genoemd als overnameprooi. Volgens Duitse media had Deloitte de beste papieren voor de overname, maar Britse kranten tipten PwC als favoriet. EY zou voor Roland Berger gelden als tweede keus.
Uit de berichtgeving blijkt dat de neuzen bij Roland Berger voor wat betreft de overname allesbehalve dezelfde kant opstaan. Net als de big four kent het bedrijf een partnerstructuur. Met name de jonge partners zouden grote bezwaren hebben tegen een overname door PwC. Verder zou er interne onenigheid zijn over de toekomstige strategie.
Volgens analisten is het gedaan met de plannen van Roland Berger om zich te laten overnemen. Het bedrijf heeft een bezuinigingsprogramma opgestart dat voorziet in de sluiting van verliesgevende kantoren. Analisten zien dit als een teken van toekomstige zelfstandigheid.
Gerelateerd
'Komst Grapperhaus bij Deloitte geen bedreiging voor advocaten'
De benoeming van voormalig minister van Justitie en oud-Allen & Overy-partner Ferdinand Grapperhaus als nieuwe topman van Deloitte Legal is momenteel geen grote...
Grapperhaus nieuwe topman Deloitte Legal
Deloitte heeft oud-minister Ferd Grapperhaus benoemd als nieuwe topman van Deloitte Legal, de juridische dienstverleningstak van de organisatie.
Big four: 'Advocaten zijn niet interessant voor accountancy'
Het zijn de adviestakken van de big four die geïnteresseerd zijn in het inhuren van advocaten, niet de accountants. Er blijft een strikte scheiding bestaan tussen...
Pheijffer: 'advocountants' verkeerd signaal
Het publiek belang is gebaat bij robuuste en betrouwbare accountantsorganisaties. Het is de vraag of advocaten daaraan zullen bijdragen.
FD: 'Big four-kantoren staan klaar om advocatenmarkt te bestormen'
Deloitte, EY en KPMG staan klaar om hun juridische afdelingen uit te breiden met advocaten. Tot nu toe was dit niet mogelijk vanwege de beroepsregels in de advocatuur,...