Nieuws

AOb: drie op de tien schoolbesturen weigeren openbaarmaking jaarrekening

Drie op de tien schoolbesturen weigeren de jaarcijfers openbaar te maken. Vreemd, vindt de Algemene Onderwijsbond (AOb), die onderzoek doet naar de financiële positie van onderwijsinstellingen.

Uit het onderzoek van de bond blijkt dat 32 procent van de instellingen de jaarrekening online heeft gezet. 39 procent gaf na een verzoek van de bond de cijfers vrij. 29 procent van de schoolbesturen weigerde echter de jaarrekening vrij te geven.

Volgens AOb-voorzitter Walter Dresscher is het niet meer dan normaal dat scholen publiekelijk verantwoording afleggen. Onderwijs is een publieke zaak is waar veel gemeenschapsgeld mee gemoeid is.

Schoolbesturen zijn nu verplicht om uiterlijk 1 juli hun jaarrekening in te leveren bij het ministerie van Onderwijs. In januari van het jaar daarop worden de cijfers online gezet, "nogal laat om een actueel beeld te krijgen van de financiële ontwikkelingen", aldus de AOb.

Schoolbesturen zijn nu niet wettelijk verplicht de jaarrekening actief openbaar te maken. In de Richtlijn Jaarverslag Onderwijs staat alleen dat onderwijsinstellingen ervoor moeten zorgen dat 'jaarverslag en jaarrekening voor iedereen vlot toegankelijk' zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat universiteiten, hogescholen en roc's hun jaarrekening vrijwel allemaal direct na het verschijnen online zetten. Maar in het primair en voortgezet onderwijs is dat allerminst vanzelfsprekend.

De bond wil dat er heldere afspraken worden gemaakt over de openbaarheid van gegevens. "Je kunt denken aan verplichting om het cijferwerk van het voorgaande jaar uiterlijk op 1 juli op de site van een school te zetten", zegt Dresscher.

"Verder willen we meer controle vooraf. Dat kan via een openbare meerjarenbegroting waarin de plannen voor de komende vijf jaar al globaal worden toegekend. Op het moment dat een bestuur dan vreemde keuzes maakt, kan worden bijgestuurd voordat een instelling in zwaar weer terecht komt."

Dresscher heeft goede hoop op steun uit de Tweede Kamer. In het Onderwijsblad laten de onderwijsspecialisten van VVD en D66 zich kritisch uit over bestuurders die geen inzicht willen geven in de financiën van hun school.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.